Учора, в День Героїв Небесної Сотні, українці вшановували пам’ять загиблих під час подій Революції Гідності 2013—2014 років. Голова Верховної Ради Андрій Парубій, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів поклали квіти до пам’ятного Хреста та разом із Президентов України Петром Порошенком, його дружиною Мариною і родинами Героїв Небесної Сотні взяли участь у Молебні в Михайлівському соборі.

 

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман,
Голова Верховної Ради Андрій Парубій,
Президент України Петро Порошенко
та його дружина Марина Порошенко
під час молебню за загиблими Героями Небесної Сотні 
в Михайлівському соборі.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

Покладання квітів до Хреста Героям Небесної Сотні 
на честь загиблих під час подій Революції Гідності 2013—2014 років.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Президент України Петро Порошенко після вшанування пам’яті тих, хто впав у страшні та героїчні дні зими 2013—2014 років та молебню у Михайлівському соборі разом із дружиною Мариною взяв участь у презентації проекту-переможця номінації «Меморіал Героїв Небесної Сотні».
«Ми пам’ятаємо кожного зі 107 синів та до-ньок України — Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя за те, щоб зупинити свавілля та перемогти в боротьбі за Україну», — сказав глава держави та зазначив, що коли починалися акції протесту, неможливо було уявити, до чого дійде влада і які злочинні накази буде віддано для того, щоб «Беркут» відкрив вогонь по хлопцях і дівчатах без зброї, які хотіли лише одного — жити в нормальній країні, яка б рухалась, а точніше, повернулась до родини європейських народів.
Перед оголошенням результатів міжнародного конкурсу Президент зауважив, що коли кілька днів тому на Майдані Незалежності було виставлено всі проекті, то він навмисно не висловлював свою позицію. «Деякі мені не подобались. Деякі надихали. Але дуже важливо, щоб це брало за серце кожного, хто до них підійде», — сказав П. Порошенко та відзначив важливість думки родин Героїв Небесної Сотні. «Я точно виступаю не як Президент і не просто як громадянин, а як людина, яка була на Майдані з першого до останнього дня. Ми не ховалися і не втікали з Майдану. І в найважчі часи ми були там, де небезпечно», — додав він та нагадав, що одразу після подій на Майдані розпочалась анексія Криму та російська агресія проти України на сході нашої держави.
«Сьогодні перед па-м’яттю Героїв Небесної Сотні ми обіцяємо, що Україна буде об’єднаною, і об’єднана Україна визволить кожен клаптик української землі як на сході, так і в Криму. Про це треба пам’ятати заради кожного з Героїв Небесної Сотні, кожного з 2348 військовослужбовців Збройних Сил України, інших силових підрозділів і кожного з понад 7 тисяч цивільних українців, які віддали своє життя під час російської агресії», — наголосив Президент.
Відтак голова журі Міжнародного відкритого архітектурного конкурсу Матіас Зауербрух повідомив, що у фінальній частині конкурсу взяли участь дев’ять проектів з різних країн та оголосив фіналістів конкурсу архітектурного проекту Меморіалу Героїв Небесної Сотні, які зайняли перші три місця. Ними стали два архітектурні проекти з Німеччини та один з України. А перемогу в конкурсі виборов проект двох львів’янок Ірини Волинець та Марії Процик. «Ми мали дуже цікавий, насичений день учора з дуже багатьма дискусіями, які надихали нас і наших українських партнерів. Ви всі були свідками цього», — розповів М. Зауербрух про процес відбору переможців та привітав переможців.
«Це дуже символічно, що переміг український проект», — підсумував П. Порошенко та подякував усім учасникам за небайдужість, щире ставлення до цієї надзвичайно почесної місії.

Сергій КОВАЛЕНКО.
Більше фото тут — www.golos.com.ua