У столиці відбувся Форум місцевого самоврядування з обговорення проблемних питань у сфері кадрової політики та організації роботи рад, надання адміністративних послуг, діяльності об’єднаних територіальних громад. Захід проводився Асоціацією міст України в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)». 
Участь у ньому взяли голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, завідувач кафедри регіонального управління, місцевого самоврядування та управління містом Національної академії державного управління при Президентові України Володимир Вакуленко та представники органів місцевого самоврядування.
Привітавши учасників зібрання, Сергій Власенко наголосив на важливості тем, винесених на форум, і попросив пропозиції, ухвалені за його підсумками, надіслати до комітету. «Підкажіть нам, як люди, що безпосередньо працюють на місцях, де ви бачите проблеми, що їх треба вирішувати», — зауважив депутат.
Водночас він акцентував увагу на головних законопроектах, які нині перебувають у комітеті. Це, зокрема, проект «Про службу в органах місцевого самоврядування». За словами парламентарія, документ проходить дуже складно. Його було ухвалено в цілому ще рік тому, проте він повернувся до парламенту із зауваженнями Президента. «З одним ми погодилися, з іншим, яке передбачає обрання заступників сільських, селищних, міських голів за конкурсною процедурою, — ні», — сказав С. Власенко. Також він зауважив, що нині нарешті вироблено механізм, який, з одного боку, підпадає під пропозицію глави держави, а з другого — залишає за сільським, селищним, міським головою можливість впливати на призначення своїх заступників. «Не хочу забігати наперед, але на найближчому засіданні комітету, якщо нічого не зміниться, бо рівновага доволі крихка, ми спробуємо провести компроміс, вироблений за допомогою АМУ. Тоді проситиму главу парламенту якнайшвидше включити цей законопроект у порядок денний. Мені здається, що за таких умов його достатньо швидко підпише Президент», — зауважив С. Власенко.
Другий законопроект стосується об’єднання громад навколо міст обласного значення. На думку депутата, голосів для його прийняття нині немає, але комітет працює у цьому напрямі, оскільки громади потребують прийняття цього документа. Власне, цей законопроект та вже ухвалений закон «про олійну пляму» було розроблено саме завдяки таким зібранням, підкреслив С. Власенко, ще раз відзначивши важливість форуму.
У свою чергу виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан повідомив, що правління асоціації найближчим часом спрямує до комітету рішення щодо законопроектів про об’єднання навколо міст обласного значення та про службу в органах місцевого самоврядування. Він подякував комітету в особі його голови за співпрацю, зокрема й у проведенні практикумів із розробки законодавства. Такі практикуми стали дуже популярні серед представників громад—членів АМУ, і нині вже доводиться обирати учасників за конкурсом.
Робота форуму тривала два дні. Протягом першого відбулось засідання трьох секторальних робочих груп: «Особливості формування кадрової політики органів місцевого самоврядування та організації роботи рад»; «Особливості організації діяльності ОТГ»; «Адміністративні послуги та електронне урядування». У другий день учасники форуму відвідали столичні Центри надання адміністративних послуг.

Олена РОМАШКІНА.