Голова Верховної Ради Андрій Парубій узяв участь у засіданні Воєнного кабінету (на знімку), яке відбулося під головуванням Президента Петра Порошенка. Під час засідання глава держави підписав Закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях». Керманич нагадав, що наприкінці минулого року передав закон у парламент та подякував Голові Верховної Ради Андрію Парубію за чітку організацію роботи, всебічне обговорення документа та забезпечення його підтримки майже конституційною більшістю голосів.

П. Порошенко наголосив також, що 20 лютого назавжди ввійде в історію України як день трагічний, коли 18—20 лютого Герої Небесної Сотні захистили наше право на майбутнє. Він нагадав також, що саме 20 лютого розпочалась військова агресія Російської Федерації проти України. «Почалась вона з незаконної анексії Криму і навіть медалі собі накарбували із датою 20 лютого», — цитує слова глави держави його прес-служба.

Президент підкреслив: «І не треба думати, що метою Російської Федерації був Крим чи схід нашої держави. Впевнений, що метою є, була і залишається вся Україна. Безумовно, агресор не очікував опору, який був організований із перших днів агресії українським народом, волонтерами, які зруйнували плани, що готувались у найвищих кабінетах Кремля».

У цьому контексті глава держави наголосив на важливості цього документа. «Цей закон, з одного боку, відображає мою стратегію, як Президента, Верховного Головнокомандувача із повернення окупованих територій під український суверенітет. У цьому законі ми кваліфікуємо російську державу — як державу-агресора. І це закріплено на законодавчому рівні. Тут юридично визначено, що саме Російська Федерація окупувала наші території. Цей закон суттєво посилює правову базу застосування Збройних Сил України й інших силових підрозділів для оборони нашої держави», — підкреслив Петро Порошенко.

Водночас, за його словами, цей закон визначає, встановлює основні параметри захисту громадянських прав і свобод цивільного населення. «І дуже важливо, що цей закон забезпечує правовий механізм, у тому числі політико-дипломатичним шляхом, повернення цих територій», — сказав Президент.

Він наголосив, що цей закон аж ніяк не порушує жодних міжнародних зобов’язань України, включаючи і Мінські домовленості, як це хоче представити Російська Федерація, виправдовуючи своє небажання і відвертий саботаж імплементації Мінських домовленостей.

Президент також звернувся до народних депутатів, урядовців, апарату Ради національної безпеки і оборони, зважаючи на те, що цей закон є лише рамковим і потребує подальшого законодавчого забезпечення дій Збройних Сил України, інших силових підрозділів, підготувати необхідні нормативно-правові та законодавчі акти, спрямовані на вдосконалення правових механізмів відновлення територіальної цілісності нашої держави.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).