— Я маю завдання особисто ознайомитися з поточною ситуацією в Україні у сфері захисту прав людини, — зазначив Комісар Ради Європи Нільс Муйжнієкс під час зустрічі 8 лютого ц. р. у Вінниці з керівництвом області та міста, представниками силових структур. — Цей візит не планувався заздалегідь, але ми вирішили через призму подій у Києві ознайомитися з тим, що робиться на місцях. Ваш регіон зацікавив тим, що владі вдалося досягти порозуміння з мітингувальниками, які добровільно звільнили зайняте приміщення.

— Ми обрали шлях перемовин, і проводили їх до того часу, поки не досягли спільних домовленостей, — повідомив голова Вінницької облдержадміністрації Іван Мовчан, відповідаючи на запитання гостя, як вдалося переконати протестувальників залишити зайняте ними приміщення обласної влади.

За словами керівника області, напередодні штурму з усіма опозиційними силами було досягнуто домовленості щодо мирного характеру акції, а міліцію налаштували на те, щоб не застосовувала силу до демонстрантів. «Проте 25 січня, коли почалася сесія обласної ради, стало зрозуміло — і я сьогодні можу про це ствердно говорити, — була провокація опозиційних сил, спрямована на те, щоб будівлю захопили певні радикальні угруповання, завезені до Вінниці із території інших областей», — наголосив Іван Мовчан.

Штурм приміщення обласної влади тривав приблизно шість хвилин. Комісару РЄ повідомили, що під час сутичок було травмовано дев’ять правоохоронців, мітингувальники про потерпілих не заявляли. Було заблоковано всі чотири поверхи, підвал та горище. У приміщенні, що збудоване 1947 року та має дерев’яне перекриття, за час облоги накопичили значну кількість вибухівки.

Приблизно на два мільйони гривень завдано збитків за час перебування протестувальників у приміщенні. Таку цифру озвучив заступник голови обласної ради Ігор Кревський. За його словами, найбільших пошкоджень зазнала автоматизована система голосування «Рада», яку потрібно замінити повністю, а коштує вона майже півтора мільйона гривень. Фактично знищено дерев’яну підлогу, яку доведеться замінити. Відновлювальні роботи оцінено в 500 тисяч гривень. Зникла частина матеріальних цінностей.

— За підозрою в захопленні будівлі обласної влади заарештовано одну особу, проте нині її відпустили, оскільки провину було визнано повністю, — повідомив начальник управління МВС у Вінницькій області Олег Школьний. — Ще трьох осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, і нині вони також перебувають удома. За фактом захоплення адмінбудівлі розпочато кримінальне провадження і нині триває розслідування.

— Ваш досвід можна ставити за приклад іншим регіонам держави у врегулюванні політичної ситуації, — підсумував на завершення зустрічі Нільс Муйжнієкс. Він повідомив, що спілкуватиметься в області з представниками неурядових організацій, щоб закликати їх і надалі вирішувати всі питання мирним шляхом.

Вінницька область.

Довідка

Нільс Раймондс Муйжнієкс народився в Лос-Анджелесі (США).

Обраний Комісаром Ради Європи з прав людини у квітні 2012 року. Він став третім Комісаром Ради Європи з прав людини з часу заснування цього інституту 1999-го. Мандат комісара розраховано на шість років, тобто до 31 березня 2018-го.

 

Н. Муйжнієкс брав участь у місії з урегулювання низки конфліктів, зокрема в січні 2007 року в Грузії. Він — автор численних досліджень з тематики захисту прав людини, зокрема, присвячених захисту національних меншин, боротьбі з расовою нетерпимістю.