Відбувся публічний звіт голови Державної казначейської служби України Тетяни Слюз про діяльність відомства у минулому році. Зокрема йшлося про виконання державного та місцевих бюджетів, бюджетного відшкодування податку на додану вартість, перерахування міжбюджетних трансфертів, здійснення погашення та обслуговування державного боргу, а також про стан впровадження системи дистанційного обслуговування «Клієнт Казначейства — Казначейство» та виконання судових рішень органами Казначейства.

Голова Казначейства акцентувала увагу на статтях використання бюджетних коштів та суттєвій  економії, яку вдалося цього року досягти: до місцевих бюджетів минулоріч з урахуванням сум міжбюджетних трансфертів із державного бюджету надійшло 502,1 млрд грн, що становить 100,7 % річних планових показників. Порівняно з 2016-м надходження зросли на 136 млрд грн, або на 37,1 %.

Зростання надходжень до місцевих бюджетів, за словами очільниці відомства, відбулося за рахунок податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку з фізичних осіб, акцизного податку, орендної плати з юридичних осіб, земельного податку з юридичних осіб, інших податків та зборів.

Найбільший резонанс та уточнювальні запитання викликали теми використання конфіскованих грошей екс-президента-втікача Віктора Януковича.

«...На рахунки Казначейства надійшло трохи більше 29 млрд грн, із них на 2017 рік було передбачено використати 22 млрд грн. Але за результатами року залишилися невикористаними 8,5 млрд...», — повідомила голова Казначейства, уточнюючи, що ці гроші розпорядники коштів можуть використати цього року.

Не менша увага була приділена питанню стану розрахунків за борговими зобов’язаннями держави. Державний гарантований борг насправді вже сягає трильйонів! «...На 1 січня цього року він становив 2,14 трильйона грн. 
1 січня 2016 року він становив 1 трильйон 600 млрд грн...», — сказала голова Казначейства і зауважила, що дефолту в Україні очікувати не варто і що відомство проводить платежі в межах бюджетного розпису.

А ще голова Державної казначейської служби України детально зупинилася на інноваційних проектах, що запроваджуються у відомстві. Це, зокрема, системи подання електронної звітності, що дасть змогу запровадити єдині стандарти подання звітності суб’єктами державного сектору, здійснювати автоматичний аналіз та перевірку, скоротить час подання та консолідації звітності.

Крім того, голова Казначейства розповіла про реалізацію механізму взаємодії в процесі формування Реєстру заяв про повернення сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість та про роботу, що здійснюється відомством для якнайшвидшого введення в промислову експлуатацію інформаційного ресурсу АС «Вексель», яка дає змогу оперативно обмінюватися інформацією: здійснювати розрахунок сум виплат на суму казначейських векселів, передавати випущені векселі до банків-партнерів.

На запитання представників ЗМІ та громадськості очільниця відомства дала аргументовані роз’яснення та вичерпні відповіді. Учасники публічного звіту подякували Тетяні Слюз за прозору, відкриту, оперативну та професійну роботу Держказначейства України.

Вл. інф.