Минулого вівторка колишній Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко знову нагадала про себе черговим судовим розглядом. Комінтернівський районний суд Харкова розглядав скаргу Юлії Володимирівни на рішення пенітенціарної служби про відмову пом’якшити їй умови утримання в Качанівській виправній колонії. 

Нагадаю хронологію найгучнішого судового процесу в новітній історії України. У жовтні 2011 року Ю. Тимошенко було засуджено до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році. З кінця грудня 2011 року вона відбуває строк у Качанівській колонії в Харкові. У травні 2012-го у зв’язку з погіршенням стану здоров’я Тимошенко перебуває на лікуванні в лікарні «Укрзалізниці» в Харкові — для проведення міжнародною медичною комісією курсу реабілітації. Відтоді Юлію Володимирівну лікує лікар із німецької клініки «Шаріте» доктор Лутц Хармс разом з українськими лікарями. Численні судові засідання у кримінальних справах, порушених стосовно засудженої Тимошенко, щоразу проходили за її відсутності: засуджена не могла прибути до суду за станом здоров’я. І хоча на сьогоднішній день ніякої офіційної інформації про її одужання немає, проте і вона, і її адвокати вимагають переведення на ділянку соцреабілітаціїї, навіть на вільний вихід за межі спецзакладу.

Історія питання така.

30 грудня 2013 року Тимошенко подала до адміністрації колонії заяву про зміну режиму перебування, яка допускає вільний вихід у місто. За словами захисника Сергія Власенка, будь-яка людина, яка відбула третину свого покарання, має право на полегшення режиму перебування. 17 січня 2014 року ДПтС зробила заяву, що комісія Качанівської виправної колонії №54 відмовила Тимошенко в пом’якшенні умов тримання. 

6 лютого партія «Батьківщина», своєю чергою, заявила про те, що оскаржуватиме це рішення в суді 11 лютого.

«Ретельно вивчивши аргументацію комісії, прокуратура вважає рішення законним і таким, що відповідає нормам Кримінально-виконавчого кодексу України, зокрема статтям 99, 100, 101. Ми не бачимо підстав для прийняття іншого рішення комісією, і цю позицію прокуратура відстоюватиме в суді», — заявила старший прокурор прокуратури Комінтернівського району Харкова Вікторія Тугайбей під час розгляду скарги в судовому засіданні, підкресливши, що прокуратура вважає законним рішення комісії Качанівської виправної колонії, яким було відмовлено в переведенні екс-прем’єра Юлії Тимошенко на ділянку соціальної реабілітації.

Треба сказати й те, що цього разу прихильники Тимошенко чомусь не штурмували будівлю райсуду, не було особливого ажіотажу і з боку ЗМІ, незважаючи на те, що і пенітенціарна служба, і прокуратура висловилися за розгляди скарги за відсутності ЗМІ.

На момент передачі інформації до редакції рішення суду ще немає.

Харків.

До речі

Раніше розповсюджена інформація в деяких ЗМІ про те, що минулого тижня Андрій Клюєв зустрівся з Юлією Тимошенко на предмет переговорів і пошуку спільного виходу з політичної кризи й об’єднання зусиль Партії регіонів і «Батьківщини» у Верховній Раді, виявилася черговою інформаційною качкою. «Це виключено», — заявив адвокат Олександр Плахотнюк. «Мені про таку зустріч нічого не відомо», — сказав начальник Качанівської виправної колонії Ігор Колпащиков. «Ця інформація неправдива» — підкреслив прес-секретар голови адміністрації Президента Артем Петренко.