У разі невиконання умов Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» втратить чинність. Таку інформацію оприлюднив на брифінгу заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олег Татаров. За його словами, тоді слідчі будуть розслідувати кримінальні провадження у звичайному порядку, а за наявності достатніх підстав — направляти до суду з обвинувальними актами.
«Цей документ вимагає конкретних кроків з боку опозиційних лідерів та лідерів протестних акцій. Проте наразі захоплені будівлі не звільняються, вулиця Грушевського та ряд обласних адміністрацій залишаються зайнятими», — зазначив він.
Також Олег Татаров наголосив, що міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на альтернативні, більш м’які, вже змінено 82 особам. Наразі 61 особа поки що залишається під вартою. А загалом до кримінальної відповідальності притягуються 266 осіб у рамках 129 кримінальних проваджень.
Щодо подальшої долі активістів, які є підозрюваними у кримінальних провадженнях, розпочатих внаслідок масових заворушень, О. Татаров зазначив, що «злочини, в здійсненні яких вони обвинувачуються, — це тяжкі злочини. За них передбачено тривалі терміни відбування покарання».