«Далася мені та економія! Снилися мені ті маркетингові дослідження!» — це я до себе! І до них: «Навіщо вам ота удавана близькість до клієнта-пацієнта-покупця-замовника, якщо головна ваша мета — не задовольнити його потреби, як ви про те кричите з усіх сайтів-екранів-сторінок-ефірів, а заграбастати якомога більше дзвінкої монети!.. А пацієнти вам, даруйте, до лампочки. Прибуток — все! Клієнт — ніщо! І витріть об нього ноги! Об клієнта... Ага!..». Випустив пар... Тепер по суті.

Шукав ліки... Обдзвонив усі мислимі аптеки, дослідив усі немислимі сайти. Знайшов-таки. У столичній аптеці на Жолудєва, 4. Телефоную. Кажуть:
— Чого ж вам їхати з Шулявки на Борщагівку, якщо ближче до вас на провулку Політехнічному у Першій соціальній аптеці є те, що ви шукаєте.
— А номерочок, — питаюся, — можна?
— Будь ласка, — відказують, — пишіть...
Не повірите! Два дні калатав — зайнято. Знову телефоную на Жолудєва. Дають мобільний. Додзвонився нарешті на Політехнічний, але там роблять великі очі.
— Не було й немає! — така їхня відповідь.
Справедливості ради, варто додати, що електронне представництво Першої соціальної аптеки в Інтернеті: веб-портал за адресою https://1sa.com.ua/ відказує, що за моїм запитом нічого не знайдено(?). Нічого робити — знову телефоную на Жолудєва. Їхня ціна на посередницькому сайті «Компендіум. Лікарські препарати» за адресою https://compendium.com.ua 733,52 грн.
«Все одно, — думаю собі, — це дешевше, ніж у аптеці, що у торговельному центрі «Глобус», на Майдані Незалежності, де за той самий препарат оголошена ціна у 886,00 грн». Відчуйте різницю!
Коротше, їду на Борщагівку. Метро — 5 гривень. Маршрутка № 23 — 7 гривень... Туди — назад: множу на два... двадцять чотири.
У аптеці — черговий шок для мене — 781,00.
— А якщо з карточкою Медікард? — питаю...
— Давайте проскануємо, — сканують, — 781,00...
— ???
Разом 805. Додайте до цього втрачені дві години. Можна було б поставити крапку, якби не одне але. На моє цілком природне обурення, дівчина-провізор каже, що я міг і не їхати в таку далечінь... міг, виявляється, замовити ліки через Інтернет: мені б їх доставили до найближчої за дислокацією від мене аптеки ... І не за 781,00, а за 733,52 грн. Уявляєте рівень підготовки консультантів-інформаторів, які мали б нам допомагати по телефону!!? Я два дні видзвонюю-вишукую, проводжу маркетингові дослідження, щоб уже у аптеці таке почути?!!
Але — нічого не поробиш — беру, поки дають, і їду собі.
Наступного дня роблю ще одну відчайдушну спробу отримати притомну відповідь — чому мене змусили купити ліки за 781,00 грн, а на сайті той самий препарат за 733,52?
На гарячій лінії Першої соціальної аптеки за номером 0 800 21-81-70 мені — нетямущому — спочатку спроквола щось намагаються розтлумачити, а потім і взагалі брязкають слухавкою, втративши до мене всякий інтерес. Коло замкнулося. Хоча — ні!
За телефоном з сайту «Компендіум. Лікарські препарати» 044 538 07 39, який, власне і призначений для замовлення-резервування ліків, нарешті вдається з’ясувати те ж саме, що мені вже розповіла провізор із аптеки на Жолудєва. Слід було замовити ліки телефоном: мені б їх доставили до найближчої аптеки ... І не за 781,00, а за 733,52 грн. От тепер уже коло таки замкнулося!
А я так думаю, що якби менше було посередників і «зацікавлених» у ланцюжку між виробником ліків та споживачем, то більше було б ладу, і вартість ліків, мабуть, була б значно нижчою. А якби ще й оператори-консультанти не лише протирали штанці-спіднички, а ще й намагалися ДО-ПО-МОГ-ТИ, то і не доводилося б нам, клієнтам, у добу всемогутнього Інтернету гасати містом у пошуках необхідного препарату. Виявляється, мало колишні комунальні аптеки перелицювати, змінивши старі вивіски на нові й яскраві... Треба ще й працювати по-новому навчитися!

Віктор БОНДАР.

P. S. Якщо раптом Перша соціальна аптека визнає доцільним компенсувати авторові моральні та матеріальні витрати або принаймні вибачитися за доставлені незручності, охоче вислухаємо.