Днями в Оболонському районному суді м. Києва допитали Президента України Петра Порошенка та постійного представника України при ООН Володимира Єльченка.

В. Єльченко розповів служителям Феміди про події захоплення Криму. Нагадаємо, що саме тоді він був послом України в Росії. За його словами, на жодну ноту протесту РФ тоді не відповідала і жодним чином не пояснювала своїх дій. Також він пояснив, як так вийшло, що один з основних доказів сторони обвинувачення — лист Януковича, який демонстрував представник Росії при ООН, — був розповсюджений без підпису.

«Російська делегація письмово звернулася до секретаріату ООН з проханням розповсюдити заяву Януковича як документ Ради Безпеки ООН. Однак заява, надіслана в додатку до листа пана Чуркіна, була просто текстом, без підпису, на відміну від документа, який російський постійний представник демонстрував на засіданні. Тобто документом є саме фотокопія заяви з підписом», — зазначив В. Єльченко.

Також він додав, що на сайті ООН часто документи публікуються без підпису, але з позначкою, що він є підписаний.

Петра Порошенка допитували не в особистій присутності, а через відеозв’язок. Підставою став лист від адміністрації Президента, який зачитав прокурор. Про допит по скайпу просили через напружений графік Президента і необхідні заходи безпеки. П. Порошенко говорив про те, як відвідував Крим під час підготовки до незаконного так званого «референдуму» і відповідав на запитання адвокатів щодо припинення президентських повноважень Януковича. Утім, через некоректні, на думку судді, запитання адвокатів Януковича допит було зупинено.

У ГПУ заявили, що свідки з боку обвинувачення закінчилися і далі суд має переходити до допиту свідків сторони захисту Віктора Януковича. Хто це буде, поки що не відомо, адвокати наразі прізвища не називають.