Верховна Рада України перебуває у стані реформування. І складовою цієї реформи є створення парламентської служби. Проте залучення ініціативних та кваліфікованих громадян до служби в її лавах потребує підготовки окремого проекту закону. Що саме він має передбачати та які норми містити, обговорювали під час публічної дискусії: «Створення парламентської служби як складова реформи Верховної Ради України». Участь у ній узяв глава парламенту Андрій Парубій (на знімку), народні депутати, представники ПАРЄ, апарату Верховної Ради, вітчизняні та міжнародні експерти тощо.

Нинішня дискусія важлива ще й тому, наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій, що український парламент на всіх етапах сучасного державотворення відігравав ключову роль. «Тому роздуми над тим, яким має бути парламент, вдосконалення його роботи — одне з найважливіших питань», — сказав він.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Організаторами заходу виступили Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування спільно з Комітетом з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради та Парламентською асамблеєю Ради Європи за підтримки Програми РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».

Власне, у рамках реформи парламенту мають відбутися й зміни у роботі його апарату, адже він відіграє вагому роль у діяльності законодавчого органу. Значну увагу реформуванню апарату парламенту було приділено і в рекомендаціях Місії Пета Кокса, затверджених постановою Верховної Ради.

А. Парубій подякував Європейському Парламенту за плідну співпрацю у проведенні реформ, у тому числі Верховної Ради. Він нагадав, що завдяки європейським партнерам та узагальненню українського досвіду, вже є позитивні напрацювання, які допоможуть виробити інструменти для підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України. «Ми зробили чимало, але перед нами ще багато завдань, викликів», — додав він.

А. Парубій зауважив також, що ініціюватиме розгляд наступного пленарного тижня важливих законопроектів, які стосуються реформи парламенту. Йдеться про законопроекти щодо кількості комітетів у Верховній Раді, їх співвідношення з міністерствами, а також щодо принципів розподілу комітетів між політичними силами.

Водночас, за словами глави законодавчого органу, створення парламентської служби потребує детального та аналітичного опрацювання: «Ухвалений Закон «Про державну службу» дав великий потенціал, щоб до державної служби прийшли активні, дієві люди. Але водночас потрібно зазначити, що в законі не відображена діяльність апарату Верховної Ради України. Хоча його наявність прописана у Конституції. Відповідно, нам вкрай важливо розуміти, що апарат парламенту — єдиного законодавчого органу країни — потребує спеціального, особливого підходу та врегулювання».

А. Парубій запевнив, що як Голова Верховної Ради всіляко підтримуватиме всі ініціативи, спрямовані на реформу українського парламенту. «Нелегко ці ініціативи проходять у залі, але коли ми будемо згуртовані, стоятимемо плечем до плеча з глибоким розумінням необхідності реформи парламенту, упевнений, ми здобудемо успіх і зможемо зробити багато важливих та рішучих кроків із реформування законодавчого органу», — констатував він.

У свою чергу, почесний генеральний секретар сенату Франції і водночас експерт РЄ Алан Делькамп поінформував присутніх про досвід «старих демократій» і країн, які нещодавно стали членами ЄС. Він наголосив, що парламент має бути автономним відносно інших органів влади і питання парламентської служби належить до найчутливіших у рамках цієї автономії. Система відбору персоналу на парламентську службу, за його словами, має бути якісною і відкритою. Але найголовніше, щоб парламентські службовці не були приналежні до будь-якої політичної партії.

***

Уже під час брифінгу Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що законопроекти, які стосуються реформи парламенту, можуть бути розглянуті наступного тижня у четвер. Цього самого дня очікується розгляд кадрових питань, зокрема звільнення та призначення голови НБУ, а також щодо інформаційної політики.

Що стосується інших важливих законопроектів — про Антикорупційний суд та про Національну безпеку, то, за словами А. Парубія, він мав розмову з Президентом. «Глава держави пообіцяв, що законопроект про Нацбезпеку буде внесено найближчими днями. Якщо в середу буде рішення профільного комітету, то є великий шанс, що цей законопроект буде підтриманий у першому читанні вже у четвер», — сказав він.

Стосовно Антикорупційного суду, то у вівторок формуватиметься порядок денний на сесію. «Планую, що цей законопроект буде внесено до порядку денного. Після внесення дам доручення комітету невідкладно його розглянути. Щойно буде висновок комітету, я одразу поставляю його на розгляд сесії. У нас невеликий проміжок часу для прийняття цього закону. Ми не можемо зволікати, бо йдеться не лише про завершення побудови антикорупційної системи, а й про наші міжнародні зобов’язання», — наголосив глава парламенту.