Підписано меморандум про співпрацю під час здійснення заходів щодо передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність між Новоукраїнською міською об’єднаною територіальною громадою та Головним управлінням Держгеокадастру в Кіровоградській області.

Олександр Корінний та Ігор Зінченко вітають один одного з початком процесу передачі землі.

Фото автора.

У підписанні взяли участь міський голова Новоукраїнки Олександр Корінний, начальник Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області Ігор Зінченко, начальник відділу Держгеокадастру в Новоукраїнському районі Олег Прижигалінський та начальник відділу земельних відносин виконавчого комітету міської ради Тетяна Нужда.

Відповідно до меморандуму, узгоджено дії та терміни щодо передачі земель у комунальну власність Новоукраїнської міської об’єднаної територіальної громади загальною площею понад 3383 гектари.

Підписання меморандуму передбачено розпорядженням Кабінету Міністрів України щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність об’єднаних територіальних громад за межами населених пунктів.

Завдяки передачі зазначених земель громадам істотно розшириться ресурсна база, якою місцеві органи влади зможуть розпорядитися на користь громадян, твердо переконані в об’єднаній громаді.

Планується, що передачу землі ОТГ здійснюватимуть за таким алгоритмом: 

клопотання ОТГ до управління Держгеокадастру щодо проведення інвентаризації земель, які не було передано в користування;
здійснення інвентаризації; 
реєстрація в кадастрі; 
передача землі.

Допоки ділянки не буде передано ОТГ, управління ними здійснюватиме Держгеокадастр виключно за погодженням з органом місцевого самоврядування відповідної громади.

Держгеокадастр створив спеціальний сайт http://otg.land.gov.ua, на якому відображатиметься вся відповідна інформація щодо передачі земель ОТГ.

Планується, що перша передача земель державної власності за межами населеного пункту відбудеться вже в березні 2018 року.

Кіровоградська область.

Факт

Загалом у Кіровоградській області меморандуми щодо передачі сільськогосподарських земель підписали в усіх 13 об’єднаних територіальних громадах. У комунальну власність буде передано 23 тисячі гектарів земель сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів.