У питанні звільнення заручників та політв’язнів американська сторона займає консолідовану з Україною позицію. На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради, представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко (на знімку) під час зустрічі з активістами. За її словами, це питання піднімалося під час зустрічі спеціального представника США Курта Волкера з радником президента Путіна В. Сурковим. «Для нас дуже важливо, що американська сторона займає консолідовану з Україною позицію, — акцентувала І. Геращенко. Не раз і самі заручники, і я, через наші контакти, передавали пану Волкеру всі списки».

Перший заступник глави парламенту каже, що немає такої зустрічі в Мінську, де б Україна не ставила питання про звільнення політв’язнів. «Ми готові передати росіян, які утримуються в тюрмах за злочини проти України, задля звільнення наших заручників. Однак процес блокується Російською Федерацією», — наголосила І. Геращенко. «Усі ключі від усіх тюрем, чи то в Кремлі, чи на окупованих територіях, лежать у Путіна в кишені», — підкреслила вона.

Ірина Геращенко повідомила, що в березні цього року вже звільнені з полону українські заручники отримають грошові виплати в розмірі 100 тисяч гривень. «Уперше в бюджеті на 2018 рік у нас закладено велику статтю на допомогу родинам, в тому числі й юридичну, — наголосила вона. — Міністерство з питань тимчасово окупованих територій, яке є розпорядником цих коштів, нині формує відповідний відділ. Він і опікуватиметься цією юридичною допомогою». 

І. Геращенко тримає на контролі питання виплат заручникам, котрих звільнили 27 грудня і яким поки що виплати не здійснено. Каже, в Кабміні вже прийняли рішення про те, що ці 100 тисяч мають виплачуватись через міністерство, і бюрократично процедуру вже заведено.

Вл. інф.