Вищий антикорупційний суд може бути сформований уже цього року за умови злагодженої і наполегливої роботи. Про це заявив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв. Він висловив переконання, що на наступному пленарному тижні законопроект № 7440 «Про Вищий антикорупційний суд» внесуть до порядку денного, а потім — на розгляд у першому читанні.
«Я вважаю, що 2018 року суд може запрацювати... У травні ми можемо проголосувати, а після ВККС та ВРП спільно з Радою міжнародних експертів зможуть до кінця року провести конкурс і запустити Вищий антикорупційний суд», — зазначив він.
Однією з перепон для швидкого ухвалення закону про Антикорупційний суд є зареєстровані народними депутатами альтернативні проекти, хоча за Конституцією тільки Президент має відповідні повноваження. Тому їхнім авторам пропонуватимуть відкликати документи і долучитися до підготовки президентського законопроекту № 7440 «Про Вищий антикорупційний суд» до другого читання.
«Альтернативні законопроекти затягуватимуть процес. До них також будуть правки, і тому ми звертатимемося до авторів, щоб вони їх відкликали і виклали свої пропозиції в правках до президентського законопроекту, — сказав 
С. Алєксєєв. — На базі нашого комітету минулого тижня ми зустрічалися з головою місії МВФ в Україні та експертами й обговорили цей законопроект. Нам треба буде дуже серйозно працювати з міжнародними 
експертами і депутатами».