Учора Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко взяла участь у роботі конференції «Підсумки імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом за 2017 рік та подальші плани».
Звіт, який презентували під час заходу, налічує майже 90 сторінок. За словами голови Представництва Європейського Союзу в Україні Хюґа Мінґареллі, цей документ засвідчує, що в нашій країні є дуже багато людей, які розуміють важливість цієї угоди не тільки задля її втілення, а передусім для розвитку країни.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко,
віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе,
голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі.

«Щонайменше десять тисяч людей загинули заради цієї угоди, — підкреслив політик. — Ми не в тих умовах, коли країна просто бере на себе якісь юридичні зобов’язання і має їх виконати. Тут це не так. Тут триває війна, яка розпочалася саме через цю угоду, через європейський вибір. І це означає, що всі ми несемо відповідальність, якої не маємо в жодній іншій країні. Принаймні я так відчуваю».
Хюґ Мінґареллі особливо високо оцінив наше громадянське суспільство. Каже, маємо людей, які не тільки політично віддані ідеї просування європейських цінностей, але і технічно, і науково компетентні для того, щоб провадити цей рух. На думку посла, ми вже досягли значних успіхів в енергетичній сфері та енергоефективності, навколишнього середовища та цифрових технологій. Надалі необхідно зосередитися на удосконаленні транспорту, прав на інтелектуальну власність, оподаткуванні та здоров’ї.
Ірина Геращенко акцентувала увагу на тому, що понад 80 відсотків законів, які має прийняти парламент для імплементації угоди, подається не від уряду, а народними депутатами, чого немає в жодній країні. Тож наступного тижня у Верховній Раді презентуватимуть дорожню карту співпраці Кабінету Міністрів та Верховної Ради в контексті імплементації Угоди про асоціацію. Ця тема має стати ключовою для всіх гілок влади, наголосила Перший заступник глави парламенту. «Очевидно, що в нашому суспільстві є дуже багато тем, які роз’єднують, — сказала вона. — Натомість питання євроінтеграції дійсно об’єднує». Водночас Ірина Геращенко звернула увагу на необхідність налагодження кращої комунікації між урядом та профільними комітетами. «Це не правильно, коли комітети роками не бачать міністра, — зауважила політик. — Комунікація має бути дуже активною, щоб додати імпульсу марудній та нецікавій, але ключовій роботі». У цьому контексті вона нагадала про те, що вже протягом двох років парламентський Комітет з питань європейської інтеграції не має голови. Так, заступник голови Марія Іонова виконує ці обов’язки і комітет фахово працює, проте політичним лідерам вже час поділити кадрові квоти, щоб забезпечити нормальну роботу законодавчого органу влади, вважає вона.
Нині в парламенті зареєстровано 56 законопроектів, які належать до сфери євроінтеграції. Ірина Геращенко закликала міжнародних партнерів надати нам допомогу в тому, щоб ці документи пройшли якісну експертизу на відповідність європейським нормам. Протягом трьох років ми говоримо про євроінтеграцію і маємо в цьому питанні чимало досягнень, однак досі є суттєва прогалина у вигляді відсутності експертизи на відповідність законопроектів європейському праву, наголосила парламентарій. Найкраще процес експертизи працював до 2010 року, каже Перший заступник глави парламенту. До цієї структури входили десятки експертів і діяла вона при Міністерстві юстиції, доки не була скасована Януковичем.
Говорячи про те, що належить зробити, І. Геращенко зауважила, що питання боротьби з корупцією в нашій країні є ключовим, в тому числі й у контексті імплементації Угоди про асоціацію. Однак воно має базуватися не лише на створенні одного ідеального суду — маємо змінити всю систему, адже українці щодня зіштовхуються з відсутністю доступу до правосуддя. Це стосується і кримінальних, і економічних, і корупційних злочинів, і насильства в родині. Зміна всіх судів стане ключовою реформою, яка змінить нашу країну на європейську, вважає законотворець.
«Мені дуже прикро, що мало уваги в парламенті приділяється питанню захисту прав людини, — зауважила І. Геращенко. — Фундаментальні питання, які, можливо, й не зафіксовано в угоді, але на яких базується Європейський Союз, мають бути в крові українських політиків — а це права людини, боротьба з корупцією, повага до чужої думки та політична культура».
Ключовим завданням для парламенту на цій сесії Ірина Геращенко назвала блок безпеки та оборони. «Наші партнери з ЄС не до кінця розуміють, що на собі несе Україна, проводячи важкі реформи, але залишаючись при цьому країною, яка стримує одну з найсильніших армій світу, — сказала вона. — Тому найближчим часом плануємо прийняти ключовий закон про Національну безпеку та оборону. Залишається важливим завданням прийняття закону про Антикорупційний суд, і впевнена, що він відповідатиме рекомендаціям Венеційської комісії, яка є нашим ключовим партнером. Ми продовжимо нашу серйозну роботу з децентралізації».
Перший заступник Голови Верховної Ради подякувала присутнім у залі послам за увагу до теми Донбасу і за те, що бували на сході в тих місцях, де не бували й українські політики. «Без зміни ставлення в цьому регіоні до євроінтеграції, Україна не буде такою європейською, як ми того прагнемо», — наголосила вона.
Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе оприлюднила таку статистику: торік Верховна Рада виконала свої євроінтеграційні зобов’язання на 30 відсотків, уряд — на 42, а центральні та інші органи виконавчої влади — на 52 відсотки. Отож загалом на своєму шляху до європейської інтеграції ми просунулися на 41 відсоток. Але євроінтеграція не відзначається відсотками, зазначила вона. Це питання належить до життєво важливих пріоритетів та національних інтересів України і не має формуватися на догоду політичних партій. Урядовець висловила сподівання, що конструктивна урядово-парламентська угода може дати результат, і спільно, за підтримки європейських партнерів, ми зможемо «серйозно просунутися в євроінтеграційному полі».

Надія СМІЯН.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua