Цими днями спливає четверта річниця з початку анексії Кримського півострова та опору російській окупації. 27 тисяч окупованих кілометрів, 2,5 мільйона українців, що живуть в умовах збройного конфлікту. 307 порушених Росією міжнародних та двосторонніх домовленостей відносно України. Десятки тисяч переселенців. Перетворення півострова на військову базу та заміщення населення — це лише частина злочинів, які мають стати основою для міжнародного трибуналу проти Російської Федерації.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

ДОСЛІВНО

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко:
«Найближчим часом має бути ухвалена й постанова — звернення до парламентів світу з вимогою не визнавати вибори, які відбудуться у Криму. Бо це дуже небезпечний шлях. Якщо тут не дати по руках Путіну — це матиме негативні наслідки, бо він може захотіти ще десь вибори Путіна провести, адже російська діаспора є всюди. Тому давайте зупинимо це разом».

 

Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович.

Власне, якими мають бути дії влади та міжнародного співтовариства задля стримування агресора та повернення Криму під юрисдикцію України, обговорювали учасники міжнародного форуму «Окупований півострів: чотири роки опору».
Участь у ньому взяли Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, народні депутати, представники уряду, депутат Європарламенту від Німеччини, співголова фракції Зелених «Європейський вільний альянс» Європейського Парламенту Ребекка Гармс та Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович та інші.
Звертаючись до учасників форуму з вітальним словом, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зауважила, що ключовим завданням української влади є повернення українських територій. «Але маємо щодня пам’ятати: ми боремося не лише за території, а й за людей, які перебувають в окупації», — сказала вона.
Водночас, за словами І. Геращенко, дуже важливо, щоб протягом тижнів, які залишаються до виборів у Криму, щодня не лише Україна, а й усі наші міжнародні партнери говорили про їх незаконність. «У Криму намагаються провести незаконні вибори президента чужої країни. За ці чотири роки відбулася насильна паспортизація громадян України, яких втягують у цю авантюру лише тому, що у них немає іншого шляху. Як можна визнавати ці вибори? Єдині території світу, які залишаються закритими для міжнародних гуманітарних місій, — це Крим і Донбас. Туди не пускають ані Червоний Хрест, ані місії Ради Європи, ООН. А потім представник РЄ у своїй щорічній доповіді про права людини не згадує Крим і Донбас — єдиний гарячий конфлікт на європейському континенті, бо їхні звіти ґрунтуються на інформації моніторингових місій, але їх туди не пускають. Виходить замкнуте коло, цих територій ніби не існує в багатьох міжнародних звітах. Тому маємо не лише ставити питання незаконності виборів, а і порушувати питання про негайне допущення міжнародних гуманітарних місій і в анексований Крим, і на окупований Донбас», — наголосила вона.
Торкнувшись питання заручників, І. Геращенко зауважила, що Україна і весь світ недостатньо тиснуть на Росію для того, щоб ситуація змінилася і було розблоковано питання звільнення політв’язнів із російських тюрем.
Вона вкотре наголосила: це питання залишається у центрі уваги Президента, парламенту, уряду та дипломатів. Водночас І. Геращенко повідомила, що на кшталт резолюції, ухваленої Європарламентом із переліком усіх політв’язнів Кремля — і визнанням незаконності їх утримання, український парламент має ухвалити відповідну постанову. «Ми розробили проект такої постанови. Сподіваюсь, що його підпишуть усі політичні фракції і групи, і цього тижня ми проголосуємо постанову, в якій перерахуємо всіх політв’язнів Кремля — і кримських татар, і українців — із вимогою негайного їх звільнення», — сказала вона.
На думку ж глави Меджлісу кримськотатарського народу, народного депутата Рефата Чубарова, переформатування півострова в кримськотатарську автономію дало б нові імпульси й поштовхи для активізації процесів на міжнародному рівні, пов’язаних із деокупацією Криму.
Відповідний документ — зміни до Конституції, за його словами, вже напрацювала робоча група, створена при Конституційній комісії. «Сподіваюсь, що Президент найближчим часом зініціює засідання Конституційної комісії, на якому зможемо прийняти рішення, щоб прискорити цю роботу», — сказав він. На думку депутата, розгляд документа має відбутися протягом цієї сесії, щоб потім зміни до Основного Закону спрямувати до Конституційного Суду, і ухвалити їх остаточно на наступній сесії Верховної Ради.
Р. Чубаров подякував міжнародній спільноті за підтримку територіальної цілісності України, водночас зауваживши, що санкції, які нині діють, є достатніми для того, щоб якоюсь мірою зупинити російську агресію проти України. Але недостатніми для того, щоб змусити Росію повернутися в рамки міжнародного права. Тому системний тиск на Росію, наголосив депутат, має бути посилений.
У свою чергу депутат Європарламенту Ребекка Гармс висловила думку більшості її колег по Європарламенту: санкції мають залишатися доти, доки Путін не виведе свої війська з території України та не відмовиться від практики викривлення процесу демократичних змін в Україні.
А Посол США в Україні Марі Йованович наголосила: Сполучені Штати Америки ніколи не сприймуть окупацію Криму, і санкції залишаться до тих пір, поки російські війська не покинуть півострів. «У політиці США чітко встановлено: Крим є і залишиться українським», — констатувала вона.

Олена ГОРБУНОВА.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua