Погоджувальна рада

Майже п’ятсот тисяч військових отримають підвищені пенсії Нинішнього пленарного тижня Верховна Рада розгляне низку тематичних блоків питань. Ключове кадрове питання — обрання Голови Національного банку. До четверга мають завершитися політичні консультації, депутатські фракції зустрінуться із запропонованим Президентом України кандидатом на посаду Голови НБУ — Яковом Смолієм. А перший віце-прем’єр Степан Кубів на погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і груп запевнив, що пенсії військовим пенсіонерам буде проіндексовано «заднім числом» — з 1 січня 2018 року.

Парламент має затвердити порядок денний восьмої сесії — з чим не впорався у перший пленарний тиждень. Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що вже всі парламентські комітети, окрім одного, внесли свої пропозиції до порядку денного сесії. Загалом до порядку денного восьмої сесії пропонується включити 2 900 питань. Серед них є і дуже важливий закон про Вищий антикорупційний суд. «Цей законопроект має не лише великий суспільний резонанс, а і велике значення у контактах із нашими міжнародними партнерами», — підкреслив А. Парубій.

Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак, Артур Герасимов.

 

Юрій Бойко, Олег Ляшко, Віктор Бондар.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

На вівторок, 27 лютого, до розгляду запропоновано три тематичні блоки — з питань соціального захисту військовослужбовців, фінансової політики (серед яких — важливі законопроекти для співпраці України з МВФ та на виконання Угоди про Асоціацію з ЄС). А також блок транспортних питань. У середу, 28 лютого, — питання ратифікації, а також парламент має розпочати розгляд законопроекту про бізнес-обмудсмена. У четвер -блок питань інформаційної політики, а також питання реформи парламенту — щодо кількості комітетів та принципу їх розподілу.

Кадрові прогалини

Голова фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов запропонував у вівторок розглянути проект постанови про Звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів щодо створення Міністерства у справах ветеранів (№ 7505). За його словами, на сьогодні майже два десятки міністерств та інших державних структур і відомств займаються соціальним захистом ветеранів війни, проте жодна з цих установ не несе відповідальності за незадовільний стан справ у цій сфері. «Має функціонувати єдиний державний орган, який нестиме відповідальність за всю роботу із соціального захисту ветеранів війни, учасників АТО», — сказав Герасимов.

Парламентарій закликав невідкладно заповнити «кадрові прогалини»: призначити Голову НБУ, новий склад ЦВК та аудитора Національного антикорупційного бюро України. А. Герасимов нагадав, що не було проведено перевірку НАБУ ще за 2016 рік. До того ж він наголосив, що аудитор НАБУ від парламенту має бути неупереджений та професійний і звернувся до колег-депутатів більш ретельно перевіряти кандидатів на посаду аудитора НАБУ. Адже досить показово, що один із кандидатів на посаду аудитора НАБУ Марта Борщ вирішила працювати адвокатом народного депутата-втікача Олександра Онищенка. А. Герасимов також закликав скасувати вимогу про обов’язкове е-декларування для громадських організацій.

Продовження антикорупційних реформ

Фракція «Народний фронт» запропонувала включити представників міжнародних партнерів у процес відбору суддів до нового Антикорупційного суду. Про це заявив керівник фракції Максим Бурбак. «Наголошую: відбору, а не затвердження. Вища кваліфікаційна комісія суддів України матиме повноваження остаточно схвалювати кандидатів у судді. Однак ВККС не зможе ігнорувати недовіру, висловлену Громадською радою — коли йдеться про явну брехню чи конфлікт інтересів кандидата», — сказав М. Бурбак. До того ж він відзначив, що юрисдикція Антикорупційного суду має відповідати юрисдикції НАБУ і САП. Фракція також наполягає на вилученні із законопроекту норми про надмірні кваліфікаційні вимоги до кандидатів у антикорупційні судді, зокрема, вимогу про п’ять років стажу для суддів, прибрати вимогу про призначення щонайменше 2/3 від загальної кількості суддів для початку його роботи.

Привид дочасних виборів

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк стверджував, що «країна переведена у ручне управління», привернувши увагу до катастрофічної ситуації з фінансуванням системи екстреної медичної допомоги. «Міністерство фінансів не фінансує систему швидкої медичної допомоги, лікарі мають зарплату ще на декілька місяців, немає грошей, щоб міняти колеса і ремонтувати «швидкі», у лікарів мізерні зарплати», — сказав Березюк. Парламентарій навів факти, що у Херсонській області знижується на 30% ринкова оцінка землі. Так, на думку Березюка, «готують продаж землі за заниженими цінами».

Лідер фракції заявив, що парламентом нині ходять чутки про те, що можуть бути оголошені дочасні парламентські вибори. «Коаліція не ухвалить закон про Антикорупційний суд, саморозпуститься і буде оголошено дочасні парламентські вибори», — сказав Березюк.

Натомість Голова Верховної Ради Андрій Парубій спростував чутки деяких політиків про те, що восени можуть відбутися дочасні парламентські вибори. Парубій заявив, що дочасних парламентських виборів не буде, а вибори до Верховної Ради відбудуться у конституційно визначені строки.

Відновлення миру

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко розповіла, що нині у великих аналітичних колах обговорюється додатковий стратегічний план повернення в Україну миру. «Ми віримо, що мир в Україні буде встановлений, якщо вище керівництво держави перестане заробляти на крові та захоче реально встановити мир. Я вам відповідально заявляю, що шлях до миру існує», — сказала Тимошенко. Фракція підтримала ухвалення нової редакції закону про Національну безпеку.

Лідер фракції «Опозиційного блоку» Юрій Бойко заявив: головне питання — це відновлення миру в Україні. Він закликав парламент підтримати ініціативу посередницької місії ОБСЄ і забезпечити законодавчу підтримку цього процесу. А уряд — надати парламенту звіт про свою діяльність за два роки і представити програму виходу з економічної кризи, що дасть можливість суспільству побачити, куди йде економіка країни. «Якщо звіту не буде — фракція наполягає на відставці уряду», — сказав Бойко. Серед інших вимог Опоблоку — перегляд Держбюджету на нинішній рік, зменшення тарифів на житлово-комунальні послуги, корегування фінансування силового блоку, скасування медичної реформи, відставка в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун.

Розвивати своє, а не купувати чуже

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко розповів, що найбільше турбує людей, з якими він зустрічався під час поїздок регіонами, -неконтрольована інфляція, зростання цін, високі комунальні тарифи, низькі доходи. А все підвищення зарплат і пенсій з’їдає інфляція. Фракція пропонує відновити державне регулювання цін на товари першої необхідності та широкого вжитку, заслухати звіт уряду щодо врегулювання ситуації з інфляцією та цінами, звіт Голови НБУ Валерії Гонтаревої про її діяльність та щоб вона понесла відповідальність за свою негативну роботу. Радикали вважають, що можна відмовитися від зростання тарифів на газ, адже рентабельність газовидобувних компаній і так уже становить 250%, а комунальні тарифи можна зменшити за рахунок збільшення видобутку вітчизняного газу та зменшення залежності від імпортних енергоносіїв. Фракція також наполягає на перегляді пенсійної реформи із урахуванням трудового стажу.

Віктор Бондар (ДГ «Відродження») зазначив, що у людей глобальне розчарування у непрофесіоналізмі влади, уряду. «Люди кажуть: «Той бардак, який зараз у країні, називається 144 проведені реформи. Влада загралася», — стверджував депутат, закликавши до публічного звіту уряду про реальний стан в економіці країни, ситуацію в промисловості та щодо співпраці з МВФ.

Степан Івахів (ДГ «Воля народу») наголосив, що справжнім «локомотивом» економічного зростання є бізнес, тому необхідно створити всі умови для розвитку бізнесу, що приведе до збільшення доходів до бюджету і зменшення залежності від міжнародної допомоги. Парламентарій закликав ухвалити законопроекти, спрямовані на розвиток вітчизняного бізнесу, зокрема, про діяльність технологічних парків, про внутрішній водний транспорт.

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки Степан Кубів підкреслив, що уряд виконав свої обіцянки, і пенсії військовим пенсіонерам буде проіндексовано — з 1 січня 2018 року. «Майже п’ятсот тисяч військових пенсіонерів отримають підвищені пенсії, в середньому на 500 гривень», — сказав Кубів. Натомість багато депутатів наполягали на врегулюванні індексації пенсій військовослужбовцям на законодавчому рівні, а не постановою уряду.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко підтримала пропозицію «Народного фронту» — прийняти офіційну заяву парламенту про невизнання виборів президента Росії в Криму.

Дослівно 

Голова Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ:

— У мене немає жодних сумнівів, що сценарій дестабілізації і дочасних виборів — це нав’язаний зовні сценарій. Вибори відбудуться згідно з Конституцією — в останню неділю жовтня 2019 року.