Кремінна стала місцем рекорду України. Цей районний центр побив попередній показник з ліплення вареників, який 2016 року встановила Вінниця (2507 штук). Причому наважилися на це кадети Луганського ліцею-інтернату з посиленою підготовкою «Кадетський корпус імені героїв «Молодої гвардії» під час відзначення традиційного свята Масниці. Вони взялись наліпити 3000 вареників.

Загалом для приготування страви пішло: мішок борошна, 50 кілограмів картоплі, 60 яєць та п’ять літрів олії. Напередодні конкурсу до 90 відсотків ліцеїстів заявили, що вміють ліпити вареники, бо інколи допомагають своїм мамам, а для тих, хто ніколи цим не займався, влаштували щось на кшталт репетиції. І ось початок.
Начальник ліцею полковник Валерій Ємбаков дав команду розпочинати приготування традиційної української страви, а журналістам стиха сказав: «Вареники — це не наш профіль, але, якщо треба, наліпимо!»
На кожному підносі вміщається 60 виробів, отже, за перші десять хвилин було наліплено майже 600 штук, а на 22-й хвилині вже 1500. Свої вареники зліпила й ініціатор цього заходу — заслужена артистка України, радниця міністра культури України, співачка Анжеліка Рудницька.
«Міністерство культури разом з Луганською ОДА та керівниками Кремінського району вирішили, що Масниця, або, як у нас ще називають, Колодій, на Луганщині має бути незвичайною — масштабною, цікавою, яка запам’ятається чимось особливим. Оскільки вареники готували саме на Колодія, то й вирішили встановити рекорд з їх виготовлення».
Представник Національного проекту «Книга рекордів України» Ігор Підчібій зафіксував рекорд: за 31 хвилину зліплено 3000 вареників.
«Рекорд — це навіть другорядне питання, — каже Ігор Підчібій. — Адже це чудова ідея: майбутні військові хочуть привітати з народним святом тих, хто сьогодні перебуває на передовій. Маю сказати, що за 15 років своєї діяльності в проекті я бачив багато різних заходів, але такої чіткої організації й атмосфери спостерігати не доводилося».
Доки вареники варили та заморожували, в актовому залі ліцею відбувся концерт. Анжеліка Рудницька привезла із собою цілу бригаду артистів-волонтерів: Ольгу Нестеренко, Марію Кононову, Тараса Компаніченка, Анатолія Говорадла, фахівців з фольклористики та етно-графії Ірину Барамбу та Олену Івановську.
До речі, напередодні конкурсу бандурист та лірник, заслужений артист України Тарас Компаніченко зустрівся з учнями Кремінської дитячої школи мистецтв. Також усі охочі взяли участь у майстер-класі з фольклористики «Річний цикл свят за годину. Масниця».
На концерті панувала справжня святкова атмосфера, ліцеїсти підспівували артистам та разом з ними танцювали. А чом би й ні? У кадетів свято — вони встановили рекорд!

Павло ВОРОНЦОВ.
Фото автора.

Луганська область.