Свята в «ДНР» стали звичайним явищем, відбуваються вони щотижня з будь-якого приводу. Через брак важливих подій і дат святкують гасіння поштових марок. Однак останнім часом з таким оглушливим гуркотом, як 100-річчя Донецько-Криворізької республіки, не відзначався жоден ювілей. Буквально щодня відбуваються урочисті збори, симпозіуми, наукові колоквіуми та інші заходи. І ніде не згадується, що це створена поспіхом клаптикова химерна держава не проіснувала й трьох місяців. Нікому вона не була потрібна.

Але, виявляється, і забуті брехливі ідеї мають властивість відроджуватися. Місцева верхівка з подачі Кремля вирішила у Криворізьку республіку вдихнути нове життя. Над цим завданням ретельно працюють у ці дні місцеві вчені та ЗМІ. Головне — вселити думку й запевнити всіх, що «ДНР» і «ЛНР» — спадкоємиці Криворізької республіки й цілком повноцінні держави. Тут усі атрибути державності наявні: є глава «ДНР», а при ньому рада депутатів, різноманітні міністерства й відомства, а на місцях мери й голови. От тільки керувати їм практично немає чим і ніким. Шахти здебільшого стоять і затоплюються ґрунтовими водами, усі спроби запустити заводи закінчуються нічим: продукцію, яку вони намагаються виробити, збувати немає куди — споживачів катма.

Росія обіцяла допомогти, але поки що все навпаки: для потреб місцевого населення товари везуть у Донбас із Росії, приміром, молочні продукти аж з Кубані.

Усе б нічого, але химера з «ДНР» і «ЛНР» дорого коштувала місцевому населенню. За підрахунками, доволі неповними, створення вигаданого кимсь «русского мира» і «держави» вартувало життя понад 10 тисяч людей. І цей кривавий рахунок продовжується — щодня гинуть мирні жителі й бійці АТО. Запитується: доки?

Донецьк.

Мал. автора.