Бронзова вишня заввишки майже шість метрів з покрученим стовбуром і молодим гіллям — такою є скульптурна композиція на честь Небесної Сотні, встановлена у Вінниці.

На знімку: народний депутат України Андрій Тетерук
взяв участь у відкритті скульптурної композиції «Дерево Свободи» у Вінниці.

107 пелюсток символізують долі загиблих Героїв Майдану під час Революції Гідності. Композицію встановлено на невисокому постаменті у формі карти України. Її автор — київський скульптор Борис Данилюк — порівняв дерево з непростою долею України. Молоді пагінці на ньому дають надію на оновлення. За його словами, так само, як вишня навесні, розквітне з часом наша держава, саме за це віддали життя майданівці.
Рідні 30 загиблих Героїв Майдану приїхали до Вінниці з різних куточків України для вшанування їхньої пам’яті. Тисячі людей прийшли на майдан Небесної Сотні. З букетами білих троянд у руках — керівники міста й області, побратими майданівців, бійці АТО, волонтери. Урочистості відбувалися 23 лютого. Саме в цей день у 2014-му тут, на колишній Театральній площі, так само зібралося багато людей. Вони на колінах прощалися з першим загиблим у Києві вінничанином 33-річним Максимом Шимком. Право відкрити монумент надали матері Максима Зої Семенівні і синові залізничника зі Жмеринки Леоніда Полянського, курсанту Київського військового ліцею імені Богуна Едуарду Полянському. Ще один мешканець краю — Валерій Брезденюк, він теж зі Жмеринки, — загинув від кулі снайпера біля Будинку профспілок у столиці.
Кошти на створення композиції зібрали два благодійні фонди — «Подільська громада» (голова Віктор Бронюк) і «Пам’яті Небесної Сотні» (Андрій Павленко). «Вінниця показала гарний приклад іншим регіонам, як саме треба увічнювати подвиг Небесної Сотні», — зазначив Андрій Павленко.
— Пам’ятний знак Героям Небесної Сотні вразив тим, що при його виготовленні вінничани відійшли від стандартів радянського минулого, — розповів «Голосу України» присутній на його відкритті народний депутат України Андрій Тетерук. — Це сучасна інсталяція. У ній закладено глибокий символізм. Його відчуває кожен, хто брав участь у Революції Гідності. Дуже зворушили виступи представників громадського об’єднання «Родини Небесної Сотні». Всі вони пройняті почуттям патріотизму, любові до рідної землі. «Дерево Свободи» є свідченням того, що не буде забуто жодне ім’я, що пам’ятатимемо тих, хто віддав життя за нову Україну, хто обстоював її на Майдані у дні Революції Гідності і хто нині зі зброєю в руках захищає у протистоянні з російськими агресорами.

Віктор СКРИПНИК.
Фото автора.

Вінниця.