Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Минулого тижня наша фракція зареєструвала постанову щодо недопущення проведення виборів російського президента в Криму. Сьогодні ми закликаємо парламент підтримати звернення до міжнародного співтовариства з метою, аби засудити та не допустити вибори російського президента в українському Криму... Прошу голову дати відповідне доручення, щоб цю постанову оперативно розглянули у комітеті й ми одразу за неї проголосували.
Фракція «Народного фронту» наполягає також на якісному законі про Антикорупційний суд. Ми пропонуємо до другого читання внести до нього поправки згідно з рекомендаціями Венеційської комісії...

Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— 150 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду з вимогою перевірити на відповідність Конституції закон про державні гарантії медичного обслуговування населення. 12 лютого КС прийняв подання до розгляду. Фактично ми вимагаємо визнати неконституційною всю так звану медичну реформу, оскільки її єдина мета — узаконити платну медицину. Результати діяльності та загальний вектор в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун видно вже нині. В країну повертаються епідемії, про які не було чути десятки років, катастрофічна нестача вакцин, у лікарнях бракує лікарів, медикаментів, матеріально-технічне забезпечення на нулі... Нелюдські експерименти МОЗ над людьми потрібно припинити і крапку в цьому питанні повинен поставити КС. Ми вимагаємо відставки Супрун.

Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Ключове, що сьогодні хвилює людей — це ціни на продукти харчування, товари широкого вжитку. У результаті недолугого рішення уряду минулого року про скасування державного регулювання на продукти першої необхідності інфляція становила понад 14%. Складова у цьому — неправильна політика Нацбанку, коли дорогі, недоступні кредити і неправильна економічна політика. Унаслідок такої політики страждають у першу чергу мільйони пенсіонерів, малозабезпечені громадяни, ветерани, люди з обмеженими можливостями. Ми вимагаємо від уряду негайно відновити державне регулювання цін на продукти першої необхідності!

Крім того, ми вимагаємо запросити у парламент прем’єра, фінансово-економічний блок уряду зі звітом, що вони роблять для того, щоб зупинити зростання цін та інфляції.

Віктор БОНДАР, група «Партія «Відродження»:
— З 2014 року в десять разів підвищилася вартість газу для населення. Після цього уряд знову пропонує підняти тарифи. Вибачте, але це вже геноцид відносно українського народу. Заради кредитів МВФ можна робити що завгодно, думає уряд. Але не ціною знищення населення України! Сьогодні населення заборгувало за комунальні послуги 32 млрд грн, 8,8 мільйона родин звернулися по субсидію. Водночас «Нафтогаз України» за 2017 рік має 27 млрд грн прибутку, на цей рік, по фінплану, заплановано 35 млрд прибутку. «Укргазвидобування» за минулий рік отримав майже 30 млрд грн прибутку. А рентабельність видобутку газу «Укргазвидобуванням» — майже 250%. Це свідчить про те, що сьогодні державні підприємства нафтогазового комплексу є надзвичайно прибутковими. За таких умов, про яке підвищення тарифів для населення може йтися, якщо 6,5 млн громадян України, згідно з даними Держстату, відмовляють собі у найнеобхіднішому, по суті, виживають. Тому вимагаємо від уряду зробити реальний аналіз всіх цих речей. Газу власного видобутку для комунальних підприємств та населення достатньо, мало того, профіцит становить 3,7 млрд кубометрів.

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— Рівень нашого життя чи не найнижчий серед усіх країн. Але попри це ми продовжуємо володіти ресурсами, які можуть дати достатньо сильний поштовх для відновлення економіки. У 2007 році в цьому парламенті ухвалили закон, який забороняє будь-які маніпуляції з газотранспортною системою. Абсолютним шахрайством прийнято зміни до закону і тепер розпочато процес передачі газотранспортної системи в управління без будь-яких грошей. Розглядається питання про передачу 49 % не тільки у концесію, а практично у власність іноземній компанії. Хто дав право розпоряджатися майном народу і за закритими дверима позбавляти країну найціннішого активу, який у нас є? Чому уряд робить щось за плечима парламенту? Треба негайно проголосувати заборону на маніпуляції з газотранспортною системою.

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Розпочинаємо тиждень із надважливого блоку питань, які стосуються посилення соціального захисту військовослужбовців та ветеранів АТО, а також законопроектів, покликаних посилити обороноздатність країни. Одним із пріоритетних вважаємо закон про національну безпеку, який буде внесено найближчим часом. Наша фракція переконана, що на часі голосування за постанову про створення міністерства у справах ветеранів. Відповідальність за соціальний захист цих людей розпорошено між різними відомствами та органами. Ми підтримаємо призначення Якова Смолія на посаду очільника Нацбанку. Маємо також пришвидшити призначення незалежного аудитора НАБУ та оновлення складу ЦВК. Закликаємо проголосувати в першому читанні за закон № 7466, який стосується авторського права. На часі й законопроект про реформування дипломатичної служби.

Єгор СОБОЛЄВ, фракція «Самопоміч»:
— Під судом, який відпустив звинуваченого в корупції міського голову Одеси, відбулися зіткнення між громадянами. Суд досі не прийняв рішення про відсторонення цієї людини з посади. А в результаті тих зіткнень постраждали люди. Поранено працівника поліції, колишнього «беркутівця» (під час Майдану він був у страшній «чорній роті», яка розстрілювала людей). Ця людина влаштувалася в нову поліцію. Водночас заарештували тих, хто повернувся з війни за Незалежність. Парламент був і залишається єдиним місцем, де є люди, здатні відповісти на виклики, які стоять перед суспільством. Необхідність створення Антикорупційного суду розуміє вже весь світ. Цей простий і зрозумілий крок дасть надію тим, хто виходить під парламент, або збирає валізи, щоб емігрувати з країни.

Сергій ЛАБАЗЮК, група «Воля народу»:
— Розпочинається новий тиждень роботи парламенту, але проблеми залишаються старі. Ми приймаємо реформи і говоримо про модернізацію в різних сферах життя, варимося у своєму котлі, а країна живе своїм життям. Точніше, шукає шляхи для виживання. Можемо скільки завгодно розповідати людям про Антикорупційний суд, але українці прагнуть закінчення війни, збереження землі, стабільності в економіці та впевненості у завтрашньому дні. Натомість політичний порядок денний нам спускає МВФ та інші зовнішні партнери. Основний ворог у нашій державі — не корупція, а низький рівень достатку громадян. Аграрний сектор знову в зоні турбулентності. Фермери вийшли на пікетування. Нами розроблено законопроект № 7403-2, який повністю повертає колишній режим адміністрування при експорті олійних культур.