Голова Верховної Ради Андрій Парубій і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман презентували в парламенті дорожню карту пріоритетних законопроектів у сфері євроінтеграції України. Участь у заході також взяли Перший заступник глави парламенту Ірина Геращенко, представники комітетів Верховної Ради, уряду та Посол Європейського Союзу в Україні Хюґ Мінґареллі. 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА. 

Дорожня карта, зауважив Голова Верховної Ради, складається із 57 законопроектів, напрацьованих спільно парламентськими комітетами та міністерствами. 20 законопроектів уже готові до розгляду і ухвалення парламентом.

Голова Верховної Ради нагадав, що питання євроінтеграції є одним з пріоритетних завдань на цю сесію. «Це буде прийняття цілого пакета законів, необхідних для співпраці з Євросоюзом. Завдання, яке стоїть перед нами, має дуже символічне значення», — зауважив А. Парубій, нагадавши, що чотири роки тому саме європейське майбутнє вивело людей на Майдан.

«Питання європейського вибору для нас — знак рівності з незалежністю. Ми розуміємо, що для України це має і важливе символічне значення. Парламент нашого скликання пройшов дуже багато етапів, ми змогли підписати Угоду про асоціацію, але тим не менше, маємо велику кількість законів, які мають бути прийняті Верховною Радою. Вони з різних сфер — з питань безпеки і оборони нашої країни, енергонезалежності, захисту інтелектуальної власності, зняття митних та технічних перешкод у торгівлі, покращення інвестиційного клімату, захист навколишнього середовища. Кожен із цих законів спрямований на те, щоб зробити економіку більш прозорою, залучити більшу кількість інвестицій, зробити міцнішою українську державу перед тими загрозами, які ми маємо сьогодні, коли одна з найбільш мілітарних загроз світу атакує українську державу», — сказав А. Парубій.

Прем’єр-міністр, у свою чергу, подякував главі парламенту за ініціативу презентації, наголосив на необхідності повної синхронізації українського законодавства до сучасного європейського законодавства. «Тому дуже важливо, що ми спільно — Верховна Рада і Кабмін — налаштовані на подальшу взаємодію для досягнення цілей, прийняття необхідних законів. Ці 57 законопроектів різнопланові, але так чи інакше вони впливають на якість життя українських громадян та розвиток національної економіки», — зауважив прем’єр.

Володимир Гройсман подякував парламенту за системне ухвалення необхідних рішень, які дозволяють працювати над імплементацією впровадження необхідних змін. «Порядок денний — амбітний. Але я глибоко переконаний, що професійний склад комітетів і парламенту в цілому дасть змогу швидко рухатись для досягнення цієї мети», — сказав він.

У свою чергу Хюґ Мінґареллі зауважив, що події чотирирічної давності змінили долю і майбутнє нашої країни. Але для того, щоб наблизити Україну до Європейського Союзу економічно і політично, необхідно посилити наші зусилля для впровадження Угоди про асоціацію, яка також включає у себе Угоду про створення всеосяжної зони вільної торгівлі. Якщо ми зможемо це зробити — це дійсно змінить ситуацію в Україні», — переконаний він.

За словами Хюґа Мінґареллі, важливо разом впроваджувати цю Угоду не тому, що це правове зобов’язання, взяте на себе Україною, а тому, що це змінить українську економіку. «Україна швидше зможе стати найбільш процвітаючою та найбільш стабільною країною Європи. Тому важливо, щоб ця спільна дорожня карта була впроваджена швидко», — додав він.

Пізніше на брифінгу Голова Верховної Ради повідомив, що під час презентації було досягнуто домовленості, що кожного пленарного тижня кілька законопроектів з цієї дорожньої карти мають бути ухвалені українським парламентом. «Ми переконані: прийде день, коли Україна стане членом ЄС, а до того маємо виконувати своє домашнє завдання», — наголосив Андрій Парубій, назвавши кожен із законів кроком до Європейського Союзу, до могутньої європейської країни. Крім того, Андрій Парубій прокоментував розмови про можливі дочасні вибори, відкинувши можливість їх проведення.

«Навіть цей План дій, який ми сьогодні презентували, розрахований до 2019 року. Нам необхідно працювати, а не займатися політичними інтригами. Запам’ятайте мої слова: не буде дочасних виборів, будуть перегони в термін, передбачений Конституцією. А ми повинні працювати, навколо цього мають бути сконцентровані наші зусилля, бажання», — констатував він.