БРИФІНГИ

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила про те, що Президент вніс у парламент законопроект про національну безпеку та оборону. Вона зупинилася на кількох основних новелах, які містить цей документ. Передусім наголосила на тому, що на рівні закону мають намір зафіксувати незворотність нашого вектора до євроатлантичної інтеграції. Над законом працювали експерти та спеціалісти Ради національної безпеки та оборони спільно з партнерами із західних країн Євросоюзу та НАТО. У ньому посилюється демократичний контроль за сектором безпеки та оборони, і це дуже добре, вважає І. Геращенко. За її словами, пропонується також запровадити нову систему командування і зафіксувати положення про цивільного міністра оборони. «По суті, перебудовується вся структура Міноборони, — сказала вона. — Закладається нова архітектура управління сектором безпеки та оборони. Завдяки цьому Україна наблизиться до стандартів НАТО. Очевидно, якщо ми претендуємо на членство в альянсі, маємо перебудувати ключові сектори».

Серед важливих змін, до яких приведе ухвалення закону про національну оборону, Перший заступник глави парламенту виокремила зобов’язуючий компонент прийняття нового закону про цивільне розмінування. У профільному комітеті над цим питанням уже працює робоча група, сказала вона.

Важливо, що проект закону про національну безпеку та оборону визначено як невідкладний, підкреслила І. Геращенко. Найближчим часом його опрацюють у комітеті, спрогнозувала вона і припустила, що вже цієї сесії після повноцінного розгляду в першому та другому читанні Верховна Рада зможе прийняти цей закон в цілому.

Шанс на навчання

Заступник Голови Верхової Ради Оксана Сироїд звернула увагу журналістів на проблему школи № 19 міста Гірник Донецької області. Навчальний заклад цілеспрямовано знищують, каже вона. Учитель математики цієї школи Вікторія Пащенко зауважила, що місто, в якому вона проживає і працює, розташоване на відстані 12 кілометрів від Мар’їнки і свого часу піддавалося артобстрілам. У рамках оптимізації навчального процесу тут мають намір закрити дві школи. Причина — нестача коштів у місцевому бюджеті. Нині більша частина дітей у школі № 19 належить до незахищених верств населення, стверджує вчитель. Вона припускає: якщо діставатися до навчального закладу буде складно, ці діти просто перестануть туди ходити.

Надія СМІЯН.