Учора Президент України Петро Порошенко провів прес-конференцію для вітчизняних та іноземних журналістів на тему «Виклики-2018».
 

Серед основних викликів, які стоять перед країною у 2018 році, глава держави назвав війну з російським агресором, наголосивши на потребі зміцнення армії та продовження міжнародних санкцій проти Москви. «Наша армія має забезпечити безпеку по всій лінії державного кордону, посилення її боєспроможності залишиться моїм головним пріоритетом як Головнокомандувача Збройних Сил, щоби вони могли визволити окуповані території», — сказав П. Порошенко. Водночас він назвав безальтернативним мирний політико-дипломатичний спосіб відновлення територіальної цілісності, запевнивши, що і надалі будемо виконувати Мінські домовленості й наполягати на використанні миро-
творчої місії. «Миротворці — важлива складова відновлення територіальної цілісності та суверенітету нашої держави, — підкреслив Президент. — На сьогодні це єдиний вихід відновити суверенітет».

Президент заявив, що виступає за закріплення в Конституції прагнень України набути членство в ЄС і НАТО. «У моїй команді ми зараз обговорюємо пропозицію заякорити в Конституції європейську та євроатлантичну інтеграцію, — сказав П. Порошенко. — На мій погляд, поправки до Основного Закону могли б стати страховкою від будь-яких несподіванок та імперативом для всіх політичних сил на роки вперед».

Петро Порошенко повідомив, що вчора подав до Верховної Ради стратегічний фундаментальний закон — про національну безпеку України, який розроблявся у тісній координації з нашими партнерами по НАТО. Цей документ передбачає перехід безпекового сектору держави на стандарти НАТО, впровадження демократичного цивільного контролю над армією та спецслужбами, призначення цивільного міністра оборони, розділення позицій Головнокомандувача та керівника Генштабу.

Важливим назвав Президент прийняття парламентом закону про відновлення державного суверенітету на окупованій частині Донбасу, зауваживши, що найближчим часом на Донбасі відбудеться реорганізація управління ЗСУ. Глава держави також наголосив, що розраховує на міцність проукраїнської коаліції у світі.

Президент визнав, що темпи зростання економіки є недостатніми, і одним із серйозних викликів залишаються соціальні проблеми, бідність, невдоволення громадян рівнем доходів. Це він пояснив тим, що у спадщину отримали зруйновану і смертельно хвору економіку та банківську систему, воєнною агресією та анексією Криму, окупацією частини території Донбасу, втратою внаслідок окупації понад 20 відстків промислового потенціалу держави, що є елементом гібридної війни.

Ще одним серйозним викликом П. Порошенко назвав «популізм».

Президент озвучив свої подальші законодавчі ініціативи — зокрема про фінансове бюро та податок на виведений капітал.

На запитання, чи балотуватиметься на другий президентський строк, Петро Порошенко відповів, що заявить про це, коли розпочнеться виборча кампанія, і закликав політичні сили до об’єднання. «Поки парламент уряд та коаліція матимуть змогу робити реформи — ми будемо працювати», — підкреслив Президент.

Глава держави повідомив, що сьогодні Європейська комісія має прийняти рішення про надання Україні нової програми макрофінансової допомоги.

Детальніше про прес-конференцію Глави держави читайте в наступному номері «Голосу України».