У кулуарах парламенту відкрилася філателістична виставка під назвою «Від столиці воюючої України (ОУН-УПА-УГВР), села Бишки на Тернопіллі — до столиці незалежної України, Київ», яка присвячена 110-річчю з дня народження головного командира Української повстанської армії Романа Шухевича та 75-й річниці від часу створення УПА.

Історик Василь Штокало.

 

Народний депутат України Юрій-Богдан Шухевич.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Колекцію марок, карток та поштових конвертів, які видавалися упродовж 1939—2018 років в Україні та світі й присвячені постаті Романа Шухевича, зібрав тернополянин Василь Штокало. 

В експозиції, зокрема, представлено картки та марки, видані у 1939 році під час проголошення незалежної Карпатської України, адже Роман Шухевич та ОУН були активними учасниками тих подій, міститься чимало мініатюр, які видавалися Підпільною поштою України, а також видані вже за часів незалежної України марки та конверти, присвячені Роману Шухевичу та визвольній боротьбі УПА. Є серед експонатів й дуже цікавий блок, який наприкінці 80-х років минулого століття польська «Солідарність» присвятила українському руху опору у 1940—1950 роках. На жаль, нинішня польська влада призабула гасло часів «Солідарності» — «За нашу і вашу свободу!» і замість визнання права кожного з народів боротися за свою свободу своїми заявами сіє розбрат та недовіру.

Син Романа Шухевича народний депутат Юрій-Богдан Шухевич висловив вдячність усім, хто організував цю виставку та прийшов, щоб подивитися на правдиву історію України, а не на ту, яку нам писали в Москві, Варшаві чи деінде. «Вже майже 27 років Україна незалежна, але потрібна була кров на Майдані, потрібна була кров на сході країни, багато пролитої крові, щоб у парламенті змогла відбутися ця, присвячена нашій визвольній боротьбі у 1940—1950 роках, виставка марок. Їх тут не визнавали довгі роки, і тільки новопролита кров дозволила згадати, що в нинішнього покоління були попередники, які також проливали свою кров в ім’я тієї само ідеї та стріляли в ту само сторону, в яку стріляють нинішні борці за волю та незалежність України. Тож гляньмо на нашу історію, на самих себе своїми очима», — закликав він.

Заступник голови Козівської райдержадміністрації Тернопільської області Ігор Скобяк, який також узяв участь у відкритті виставки, зазначив, що село Бишки недарма називають столицею воюючої України, адже саме тут розміщувалася ставка проводу ОУН, штаб-квартира головного командира УПА та голови секретаріату Української головної визвольної ради Романа Шухевича, тут відбувся ІІІ Великий збір ОУН-УПА, на якому було ухвалено важливі рішення. «Бишки — це унікальне село, на території якого було 17 криївок, тут також розміщувалися політична референтура, служба безпеки та інші структури, які керували визвольною боротьбою», — сказав він і підкреслив, що саме тому виставка має таку символічну назву.

Автор експозиції Василь Штокало подякував керівництву парламенту та його апарату за можливість представити її у стінах Верховної Ради та висловив сподівання, що незабаром кожен українець, незалежно від того, мешкає він на заході, сході чи півдні України, знатиме правдиву історію визвольної боротьби УПА.