Міністр оборони України віднедавна започаткував систему постійних зустрічей із корпусом народних депутатів України задля покращення комунікації та швидшого розв’язання проблем, які існують у секторі оборони та безпеки держави.

Одна з основних тем обговорення — пошук оптимального рішення щодо оновлення системи грошового забезпечення у Збройних Силах України та встановлення справедливості в питанні перерахунку пенсій військових пенсіонерів.

— Погіршувати стан військових пенсіонерів не можна категорично, тут треба шукати прийнятний вихід, щоб держава змогла повноцінно виконати взяті перед військовослужбовцями зобов’язання, — зазначив генерал армії України Степан Полторак. — Очевидно, що закон варто доопрацьовувати. І військові люди заслуговують на адекватну їхнім ризику та місії соціальну справедливість.

Від депутатів пролунало багато цікавих пропозицій. Приміром, про створення єдиної ветеранської організації в державі на кшталт міністерства у справах ветеранів, щоб їхнім захистом опікувалася серйозна профільна структура. Міністр оборони погодився, що так для всіх значно спроститься робота.

— Ми теж підтримуємо такі ідеї, але вони повинні йти знизу — їх не варто нав’язувати згори. Проте ініціатива цілком слушна для України, — зауважив щодо ймовірного створення міністерства у справах ветеранів С. Полторак.

Лунали пропозиції від депутатів, щоб більше звертатися до вітчизняних підприємств та замовляти в них продукцію й послуги для потреб оборони держави або ж залучати їх до будівництва об’єктів військової інфраструктури.

За словами міністра оборони, наразі в Україні будуватимуть 184 казарми поліпшеного планування й житлові комплекси, на які виділено 2,63 мільярда гривень. «Допоможіть, щоб прийшли місцеві фірми, здатні швидко та якісно будувати. На жаль, деколи на місцях компанії будують дорожче, ніж у Києві. Цей проект існує не для отримання надприбутків, адже ми даємо надію тисячам військових, мотивуємо їх, а це значно важливіше», — заявив він присутнім депутатам

Як зазначив під час зустрічі С. Полторак, нині триває розбудова полігонної інфраструктури. На «Широкому Лані» завершується спорудження табірного містечка на 6 тисяч осіб. «Там будують штатні приміщення для розміщення особового складу. На Дніпропетровщині, в Черкаському, та під Одесою теж будуємо містечка на 3 тисячі осіб кожне. Військові тут на навчаннях матимуть нормальні умови для життя та вишколу — не гірші, ніж у наших західних партнерів. І цього року ми продовжимо таке будівництво. Ми перебуваємо на початковому етапі розв’язання проблеми осучаснення системи наших складів, баз та арсеналів, які здебільшого не мали належного обладнання. Головна стратегічна проблема та, що у нас тисячі тонн боєприпасів розміщено на ґрунті, вони слабо захищені. 2018 року на вирішення цього виклику ми заклали 500 мільйонів гривень. Із них 300 мільйонів піде на будівництво підземних залізобетонних сховищ, — заявив присутнім депутатам очільник оборонного відомства.

С. Полторак жваво відреагував на пропозицію депутатів переглянути нинішню систему початкової військової підготовки, що існує в освітніх закладах професійно-технічного спрямування. Адже саме там навчається молодь, яка потім іде до війська й укладає контракти. Міністр оборони України доручив підготувати обґрунтування такої ініціативи і розробити разом з освітянами реальний механізм її застосування.