Президент Петро Порошенко (на знімку) на двогодинній прес-конференції «Виклики-2018», в якій узяли участь понад 200 центральних та регіональних ЗМІ, зробив низку політичних заяв.

Коли запрацює Антикорупційний суд

Глава держави досить високо оцінив співпрацю між Президентом, парламентом та урядом. Він очікує, що Верховна Рада вже за декілька тижнів ухвалить важливі законопроекти, зокрема про Вищий антикорупційний суд, а також вирішить кадрові питання — призначить Голову НБУ, оновлений склад Центрвиборчкому, Конституційного Суду та Рахункової палати, аудитора НАБУ, Омбудсмена. «Це потребує консолідованої та об’єднаної позиції парламенту і коаліції», — підкреслив глава держави.

До того ж він наголосив, що політична дискусія навколо законопроекту про Антикорупційний суд не повинна виходити за рамки Конституції, українського законодавства та рекомендацій Венеціанської комісії.

Президент також висловився за скасування електронного декларування для громадських активістів-антикорупціонерів та перехід на європейські принципи звітності.

«З вересня по січень коефіцієнт корисної дії співпраці з парламентом виявився достатньо високим», — сказав П. Порошенко, зазначивши серед позитивів пенсійну, освітню та медичну реформи, закон про сільську медицину, нові редакції кодексів, формування нового складу Верховного Суду, продовження децентралізації.

Нові законодавчі ініціативи

Президент заявив, що у 2018 році активно скористається своїм правом законодавчої ініціативи. Він висловився за невідкладне ухвалення закону «Про Національне бюро фінансової безпеки», який винесено на громадське обговорення. Серед інших першочергових законодавчих ініціатив глава держави відзначив проекти закону «Про валюту», який нарешті замінить декрети початку 90-х років та приведе валютне регулювання в Україні у відповідність до Уго-
ди про асоціацію та норм Євросоюзу.

Президент також заявив, що внесе до парламенту законопроект про податок на виведений капітал.

Зміни в Конституції

Глава держави повідомив, що ініціює закріплення в Конституції України перспектив європейської та євроатлантичної інтеграції нашої держави. «Обидві ідеї, як свідчать опитування громадської думки, є консолідуючими, користуються широкою підтримкою в суспільстві», — підкреслив Петро Порошенко. За його словами, прагнення до членства в Євросоюзі та НАТО можна було б зафіксувати в преамбулі до Конституції.

Чи відбудуться дочасні парламентські перегони?

Президент заявив, що не веде жодних розмов на тему дочасних парламентських виборів. Глава держави наголосив, що Президент обраний на п’ять років і має конституційні повноваження розпустити парламент, коли парламент не працює 30 днів або не існує коаліції. «Це право Президента, але не обов’язок. Безумовно, я робитиму все можливе, щоб забезпечити ефективну координацію діяльності Президента, уряду, парламентської коаліції і парламенту. Будуть інші умови — будемо це обговорювати», — сказав Петро Порошенко.

Зміна виборчої системи

Глава держави також заявив, що ініціюватиме зміни до виборчого законодавства в частині посилення відповідальності за «скупку» голосів під час виборчих кампаній та за фальсифікацію виборів на дільницях. Водночас він закликав парламент знайти компроміс щодо зміни виборчої системи, за якою обиратимуть наступний склад Верховної Ради.

Звільнення заручників

Петро Порошенко наголосив, що процес звільнення заручників не уповільнився, а триває. «Ще двох наших заручників ми повернемо додому. Це домовлено — вже і місце, і дата. Думаю, що воно не зірветься. Але можу сказати, що це у моєму найвищому пріоритеті і я цим займаюся особисто. І можу сказати, що і в Росії рішення приймаються на найвищому рівні. По кожному (заручнику. — Ред.)», — розповів Президент. За його словами, ще двох українців з російського полону планують повернути до кінця тижня.

Кримські кораблі

Відповідаючи на запитання, чи готова Україна прийняти свої кораблі з Криму, Президент заявив: «Ми готові прийняти кораблі з Криму тільки разом з Кримом. Для того, щоб це прискорити, ми будемо задіювати всі інструменти, які маємо у власному розпорядженні: і дипломатичні, і санкційні, і судові». Водночас він нагадав, що вже ініційовано декілька судових процесів в Міжнародному суді ООН щодо відповідальності Росії за фінансування тероризму і щодо расової дискримінації стосовно українців та кримських татар на Кримському півострові.

«Ми будемо робити все можливе, щоб повернути Крим», — запевнив глава держави.

Нові політичні проекти

На запитання про начебто домовленість між Блоком Петра Порошенка, «Народним фронтом», Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом та міським головою Києва Віталієм Кличком про створення єдиного політичного проекту перед президентськими та парламентськими виборами Президент заявив, що не переймається цим питанням. «У мене є один союзник — це український народ», — сказав П. Порошенко.

Президент України також заявив, що прийматиме рішення про участь у наступній президентській кампанії після оголошення про початок виборчої кампанії.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).