Реформа децентралізації — дуже своєчасна та необхідна і нарешті зможе поставити першим громадянина. Дуже добре й те, що влада зважилась змінити відсотки від податків за принципом: меншу частину — в Державний бюджет, решту залишити громадам і дати їм більше повноважень.

Але чомусь у законі цей переустрій місцевого самоврядування дозволяє як об’єднувати села, райони, міста і робити міцні громади, так і дробити їх під маркою самоорганізації. Цим влада натякає: робіть, що хочете? На наш погляд, дробити території — дуже шкідливе рішення. Якщо ми хочемо будувати міцну державу і починаємо знизу вверх, то краще, щоб унизу були міцні великі громади, щоб їх об’єднані ресурси (фінансові, майнові, інтелектуальні) можна було використовувати для підвищення якості послуг, напряму залучати іноземні інвестиції, отримувати міжнародну технічну допомогу для розвитку місцевої інфраструктури. А якщо наробимо маленьких громад, то це шлях до занепаду. Ми закликаємо бути дуже обережними в цьому питанні. Руйнувати — не будувати.

Головне, щоб не вийшло як завжди: обіцяють одне, а роблять навпаки. Як результат — ніякого покращення. Так звані реформування протягом 26 років обернулися для великого міста Добропілля руйнацією та ліквідацією всіх великих промислових об’єктів. Усе знищено, а працездатні люди залишилися без роботи. Така само ситуація і в інших містах.

Нині велике місто Добропілля і Добропільський район потребують великої роботи з відновлення інфраструктури і робітничих місць. І виконати цю роботу може лише велика міцна громада.

Тож, ураховуючи все вище сказане, треба зазначити: реформа децентралізації влади на місцях і ті, хто її проводить, мають бути дуже відповідальні, оскільки можна наступати на ті самі «граблі».

Також треба звернути увагу, що найкращі реформи можуть бути спаплюжені, якщо не продумати і не прописати в законодавчих актах достатньо жорстко, хто і як контролюватиме роботу громад, щоб не допустити масштабної корупції, тепер уже на низах.

Хочемо нагадати приказку: «Хто спішить, той людей смішить». А тому просимо нашу владу, керівників на місцях усе обміркувати як слід, вислухати експертні висновки з цього питання, а потім приймати рішення. Та такі, щоб потім не було соромно перед нащадками за те, що ми їх життя повернули з ХХІ століття в ХІХ.

А самих громадян просимо: не стійте осторонь як пасивні глядачі, проявляйте активність, країну треба реформувати і будувати! Це за нас ніхто не зробить!

Василь БОРКОВСЬКИЙ
(за дорученням ради старійшин Добропільщини).

Донецька область.