БРИФІНГИ

Антикорупційний суд має отримати окреме фінансування. Про це заявили на брифінгу заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд та народний депутат від «Самопомочі» Олена Сотник. «Ми маємо дві війни. Одну — з Росією у військовий спосіб, і війну з корупцією, — сказала О. Сироїд. Тим паче, що українська посадова корупція теж укорінена в Росії. І під тиском суспільства на фоні Революції Гідності парламент прийняв рішення, які дозволили почати розслідування стосовно високопосадової корупції, яка є внутрішнім джерелом політичної корупції. Уже запрацювали НАБУ, САП, система е-декларацій. Але це все не дасть жодного результату, якщо не функціонуватиме незалежний та ефективний Антикорупційний суд».

Водночас, за словами О. Сироїд, потрібно домогтися, щоби у проекті закону були відображені ті аспекти, які дозволять Антикорупційному суду залишитися незалежним.

Олена Сотник відзначила, що сотні високопосадовців нині змогли фактично уникнути відповідальності, бо нинішня судова система не здатна виносити вироки проти високопосадової корупції. Саме тому іде боротьба за Вищий антикорупційний суд. «Фракція «Самопоміч» боротиметься за те, щоби при доопрацюванні законопроекту до другого читання у законі з’явилися ключові положення, які зроблять цей процес не фейковим, поза очі, щоби відвернути увагу громадськості та міжнародних партнерів, — зауважила О. Сотник. — Ми боротимемося за те, щоби цей суд зміг виносити вироки проти високопосадової корупції». О. Сотник також наголосила, що до процедури добору суддів обов’язково мають бути залучені міжнародні експерти. «Самопоміч» також подала окремий законопроект — зміни до Бюджетного кодексу — якими передбачено окреме фінансування антикорупційного суду, і наполягатиме на чітких строках проведення конкурсного відбору суддів, щоби створення антикорупційного суду не затягнулося. «Антикорупційний суд не може займатися дрібними справами, у його компетенції мають бути виключно високопосадовці, справи, які розслідує НАБУ», — резюмувала депутат.