Вечірнє засідання 1 березня

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (№ 7466).

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Михайло Тітарчук повідомив, що ухвалення цього документа забезпечить виконання наших зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС в частині врегулювання діяльності організацій, які збирають роялті за авторів і виконавців на території України. «Ми пропонуємо прозору систему, в якій працюватиме не більше семи організацій колективного управління замість двадцяти, кожен з яких відповідатиме за власний напрям діяльності. Творець знатиме, яка організація відповідає за той чи інший напрям діяльності та якою категорією митців опікується», — поінформував він та запевнив, що у такий спосіб правовласники отримують реальні механізми впливу на діяльність організацій колективного управління, аж до звільнення їхніх керівників. Аргументуючи необхідність якнайшвидшого ухвалення цього законопроекту, М. Тітарчук відзначив, що Офіс торговельного представника США у спецдоповіді щодо стану захисту прав інтелектуальної власності в Україні відзначив незначний прогрес у цій галузі та дав нам 120 днів (до 26 квітня 2018 року) для вдосконалення діяльності організації колективного управління. «У разі відсутності будь-яких позитивних зрушень українські експортери будуть обмежені у доступі до генералізованої системи преференцій», — зазначив він.
Під час обговорення народний депутат Альона Шкрум звернула увагу на неналежну якість урядового законопроекту, адже попри заяву, що його ухвалення є нашим зобов’язанням перед ЄС, проект суперечить базовим положенням європейської Директиви ЄС 2014/26/ЄС. Проте вона заявила про необхідність його підтримки, щоб під час підготовки до другого читання можна було зняти проблемні місця та ухвалити документ у цілому.
На неналежну підготовку урядових законопроектів також звернула увагу Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. «Це ненормальна ситуація, коли від уряду подали законопроект, який не відповідає ключовим директивам ЄС, і коли три ключові міністерства займають різні позиції: економіки — одну, юстиції — другу, культури — третю», — заявила вона та висловилася за надання парламентському Комітету з питань євроінтеграції повноважень надавати обов’язкову експертну оцінку законопроектам, які стосуються Угоди про асоціацію з ЄС.
У цілому ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі та в першому читанн проект закону про забезпечення прозорості 
у видобувних галузях (№ 6229). 
Верховна Рада ратифікувала Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про спільний контроль осіб, транспортних засобів, товарів та предметів у спільних пунктах пропуску через україно-молдовський державний кордон.

Сергій ЛАВРЕНЮК.