Ранкове засідання 2 березня

Перед годиною запитань до уряду на вимогу двох фракцій із заявою щодо агресивної реакції «Газпрому» на перемогу України у Стокгольмському арбітражі виступив народний депутат Максим Бурбак. «Сума грошей, які не заберуть із кишень українців і які не підуть у руки агресора, перевищує 60 мільярдів доларів, — сказав він. — Але Росія одразу зменшила тиск у газовій трубі й скасувала поставки Україні. Банда Кремля робить усе для того, щоб у ці дні заморозити нашу країну і затягнути на нашій шиї газовий зашморг».

У зв’язку з цим М. Бурбак (на знімку) закликав співвітчизників підтримати «Нафтогаз України» і на кілька днів зменшити температуру в своїх приміщеннях на один-два градуси. «У нас достатньо газу в сховищах, — зауважив він, — але ми всі разом повинні єдиним фронтом виступити проти монополіста, який використовує газ для шантажу і зброї».

Урядовців на засіданні цього разу очолював Перший віце-прем’єр Степан Кубів. 

Віце-прем’єр-міністр —
міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко,
Перший віце-прем’єр-міністр України —
міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

З газової теми виступив міністр енергетики Ігор Насалик. У зв’язку з невиконанням «Газпромом» своїх контрактних зобов’язань, визначених Стокгольмським судом, і поверненням попередньої оплати за газ, НАК «Нафтогаз України» стикнувся з дисбалансом у 15—20 мільйонів кубометрів газу, повідомив він. Відповідно до плану дій, розробленого на найвищому державному рівні, генеруючі компанії переведуть із газу на мазут. Це дасть можливість економити 15—20 мільйонів кубів газу на добу. Починаючи з п’ятниці Кабмін рекомендував зупинити навчання у дошкільних навчальних закладах, школах і вишах до 6 березня включно, заявив міністр, а температурний режим у цих закладах має сягати мінімально допустимих норм. Звернулися урядовці й до представників виробничих об’єктів, щоб там переглянули план дій в умовах економії газових ресурсів. Усе це розраховано тільки на п’ять днів, наголосив урядовець, що дасть змогу знівелювати проблеми, а система працюватиме в стандартному штатному режимі.
Ураховуючи проблеми із газопостачанням, важливо розвивати власний вуглевидобуток. Тож Перший віце-прем’єр Степан Кубів, відповідаючи на запитання народного депутата Валерії Заружко щодо погашення боргів перед шахтарями ДП «Селідоввугілля», за-уважив, що, на жаль, упродовж останніх 25 років у вугільній галузі не проводили жодних реформ, що й призводить до таких проблем. Нині триває перехід до господарювання на ринкових умовах та розпочинається процес модернізації шахт. Стосовно боргів перед шахтарями, то С. Кубів повідомив, що наразі їх уже погашено на 37 відсотків та що впродовж двох тижнів ці зобов’язання буде виконано повністю.
Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко звернув увагу на те, що торік у парламенті прийнято п’ять базових законів, які нині діють у ключових напрямах. Зокрема, сприяють формуванню відповідального споживача комунальних послуг. Нині ми очікуємо підписання фінансової угоди з Європейським Союзом, згідно з якою надійде допомога в розмірі 100 мільйонів євро на фінансування Фонду енергоефективності. Верховна Рада також прийняла рішення про спрямування на підтримку цього фонду 1,6 мільярда гривень. Цього тижня відбулась імплементація нормативних актів, які дають можливість запустити роботу фонду, розпочати формування наглядової ради, яка потім відбиратиме технічну та фінансову дирекцію.
Міністр юстиції Павло Петренко розповів про те, як діє законодавство, що обмежує права батьків, які ухиляються від сплати аліментів. Протягом трьох тижнів роботи нового закону, поінформував урядовець, 160 мільйонів гривень стягнуто на користь дітей.  Водночас, за словами П. Петренка, нині маємо занадто низьку соціальну норму для дітей, які отримують аліменти. Якщо батько без роботи або отримує мінімальну зарплату, дитина має заледве дев’ять сотень гривень на місяць. «Таку мінімальну суму можна підняти хоча б до двох тисяч гривень, — акцентував він.
Учора в сесійній залі вітали з днем народження народних обранців Владислава Даніліна та Андрія Шиньковича.

Надія СМІЯН.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua