Президент Петро Порошенко під час засідання Ради національної безпеки і оборони доручив керівнику НАК «Нафтогаз України» Андрію Коболєву, Генпрокурору Юрію Луценку, міністру юстиції Павлу Петренку та міністру закордонних справ Павлу Клімкіну терміново опрацювати план спільних дій на випадок, якщо «Газпром» не виконуватиме рішення Стокгольмського арбітражу.
«Якщо «Газпром» не сплатить ці 2,5 мільярда доларів, «Нафтогаз України» має добитися арештів активів «Газпрому» та забезпечення виконання цих рішень. Є достатньо активів на кшталт «Північного потоку-2», — зазначив П. Порошенко та підкреслив, що про який взагалі «Північний потік-2» чи «Турецький потік» може йти мова, коли «Газпром» офіційно заявляє в перемовинах із «Нафтогазом України», що не збирається виконувати рішення суду.
Глава держави також наголосив, що, крім того, «Газпром» не тільки демонстративно нехтує рішенням арбітражу в частині перерахування коштів, а й знижує тиск у транзитному газопроводі. У зв’язку з цим Міністерство юстиції має ініціювати в рамках Угоди про асоціацію з ЄС тристоронні консультації, щоб поінформувати європейських партнерів про поведінку російського газового монополіста. «Я сприймаю це як прояв російської агресивної зневаги до загальновизнаних норм і правил. Ці дії російського монополіста більше не викликають у нас жодної паніки і не зможуть повернути нас у колію патологічної залежності від російського газу», — наголосив він та висловив сподівання, що «Стокгольмський арбітраж нарешті вилікував українців від «стокгольмського синдрому».
Також РНБО продовжила санкції щодо російських банків. За словами П. Порошенка, той факт, що протягом 2017 року чисті активи українських банків із державним російським капіталом скоротилися на третину, а обсяг розміщених у них коштів фізичних та юридичних осіб зменшився відповідно на 28 і 34 відсотки, є прямим ефектом минулорічного рішення РНБО про санкції щодо російських банків.
Під час засідання було обговорено законопроекти про внесення змін до законів «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» та «Про прикордонний контроль», які стосуються посилення контролю за в’їздом в Україну громадян країни-агресора. За словами Президента, ці зміни спрямовано на те, щоб забезпечити додатковий контроль за в’їздом в Україну громадян країни-агресора, посилення правової основи механізму попередньої перевірки підстав для прибуття до України з використанням електронного повідомлення. Крім того, перед Державною міграційною службою та іншими органами поставлено завдання жорсткішої перевірки підстави для набуття громадянства та попередження можливих корупційних дій чиновників. «Нині український паспорт — один із найкращих у рейтингу паспортів світу, і він не повинен діставатися аби кому без належних легальних підстав, а тим паче на корупційній основі», — підкреслив П. Порошенко.
P.S. Учора голова правління «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що компанія розпочинає процедуру розірвання контрактів з «Нафтогазом України» на постачання і транзит газу. За його словами, таке рішення ухвалено після рішення Cтокгольмського арбітражу не на їх користь.
Водночас у прес-службі «Нафтогазу України» повідомили, що не отримували від «Газпрому» жодних документів, які б свідчили про намір розірвати ці угоди.

Сергій КОВАЛЕНКО.