Мешканці регіону розташування РАЕС підтримують продовження терміну експлуатації енергоблока № 3 — такий висновок після проведених фахівцями енерговелета громадських слухань у населених пунктах зони спостереження. Формат громадських слухань давав змогу жителям регіону більше дізнатися про діяльність енергогенеруючого підприємства та напрями його розвитку, хронологію визначних подій, професіоналізм персоналу, а також отримати відповіді на запитання, що їх цікавили.
Скажімо, у слуханнях, які проводили фахівці Рівненської АЕС в селі Красноволя Маневицького району Волинської області, активну участь узяли представники сільських рад, депутати та громада Красновільської, Великоосницької, Куликовичівської, Гораймівської сільських рад та Колківської селищної ради. Селян цікавили питання відведення волинських земель під гідроспоруду для РАЕС та карстових порожнин. Аргументовану відповідь надав начальник служби експлуатації будівель та споруд РАЕС Михайло Черняхович, за-значивши, що явища карстових порожнин на проммайданчику електростанції було виявлено у 1982 році. Після проведення тоді відповідних досліджень та вжиття певних заходів для стабілізації ґрунтів, ситуація нормалізувалась. Постійний моніторинг свідчить про ефективність виконаних робіт. Стабільність ґрунтів підтверджено і звітом Київського інституту інженерних вишукувань і досліджень «Енергопроект» у 2014 році.
Стосовно виділення земельної ділянки під гідроспоруду для РАЕС М. Черняхович підкреслив, що маловодність річки Стир у засушливу пору року може спричинити вимушене зменшення потужностей енергоблоків РАЕС: «Гідротехнічна споруда повинна забезпечити необхідний рівень води для роботи насосів берегової насосної станції. Забір води річки Стир компенсує втрати води в системі зворотного охолодження. Гідроспоруда не впливатиме на судно-
плавство, пропуск риби чи якісь інші екологічні чинники. Для будівництва гідроспоруди також необхідно звести обвідний канал — штучне русло, в якому річка буде прямувати під час будівництва чи ремонту споруди. Саме цей обвідний канал і планується розмістити на лівому березі Стиру, тобто на землях Волинській області».
Представники громади Комарівської, Оконської, Лісівської, Довжицької, Будківської сільських рад та Маневицької селищної ради Волині зауважили недостатній рівень фінансування субвенції, який перебуває в межах майже 30 відсотків від гарантованого. Питання розподілення субвенції ставили громади Старорафалівської, Заболоттівської, Любахівської, Лозківської та Половлівської сільських рад Рівненщини. Старорафалівський сільський голова Ярослав Ємельянов та Заболоттівський Роман Хондока порушили питання щодо використання не за призначенням коштів субвенцій. «Не фінансуються ремонти доріг, які є шляхами евакуації», — зауважив Роман Хондока.
Під час громадських слухань у селі Прилісне на Волині, що є адміністративним центром об’єднаної територіальної громади сіл Прилісне, Галузія, Городок, Карасин, Замостя, Лишнівка та Серхів, розповіли, що тут немає засобів індивідуального захисту та йодиду калію в навчальних закладах. Це питання пов’язано зі спрямовуванням коштів субвенцій на ОТГ, що не прописано законодавчо. За словами Петра Кратіка, начальника управління інформації та зв’язків з громадськістю РАЕС, генеральний директор Рівненської АЕС Павло Павлишин звернувся до народних депутатів України Володимирецького та Маневицького округів з проханням допомогти законодавчо врегулювати цю проблему.

Вікторія ЛЕОНОВА, 
керівник прес-центру Рівненської АЕС.