5—6 березня в Одесі відбулося чергове засідання Міжпарламентської ради Україна—НАТО спільно із виїзним засіданням підкомітетів Політичного комітету і Комітету з питань економіки і безпеки Парламентської асамблеї НАТО. Форум зібрав понад сімдесят учасників, серед яких народні депутати України, парламентарії із 12 держав—членів Північноатлантичного альянсу, урядовці та представники НАТО.

Під час засідання співголови Міжпарламентської ради Україна—НАТО — Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко та член Парламентської асамблеї НАТО, канадський сенатор Рейнелл Андрейчук — оприлюднили заяву, в якій від імені членів Міжпарламентської ради підтвердили непохитну підтримку незалежності і територіальної цілісності України, засудили надання Російською Федерацією політичної, військової, економічної допомоги членам незаконних збройних формувань в окупованих районах Донецької і Луганської областей, а також незаконне утримання в Росії та на окупованих територіях заручників і політичних в’язнів.

У заяві окремо наголошується на важливості успішного реформування національного сектору безпеки і оборони, в процесі якого ключову роль має відіграти Верховна Рада України. А річна Національна програма співробітництва Україна—НАТО покликана стати провідним інструментом виконання завдань щодо досягнення Україною відповідності критеріям членства в Альянсі.

Співголови Міжпарламентської ради закликали лідерів держав—членів НАТО, які мають зібратися на черговому саміті в Брюсселі у липні нинішнього року, підтвердити євроатлантичні перспективи України та надати їй всебічну допомогу, необхідну для інституційного зближення з організацією, а парламентаріїв цих країн — до посилення солідарності і підтримки України в їхніх національних парламентах.

Учасники засідання також обговорили питання співробітництва між Україною та НАТО, стан впровадження реформ в Україні, зокрема у сфері безпеки та оборони, економічну та енергетичну ситуацію в Чорноморському регіоні, ситуацію із порушення прав людини в окупованому Криму, гуманітарну та безпекову ситуацію на Донбасі, а також питання реінтеграції тимчасово окупованих територій України. «Враховуючи політичний тиск та шантаж Росії в енергетичній сфері, а також виклики «гібридної війни» в кібербезпеці, енергетиці, економіці, інформаційному полі, Україна має імплементувати стандарти НАТО, реформуючи всі сфери суспільного життя», — наголосила перший заступник глави парламенту.

Незважаючи на високий рівень виконання головного документа — річної Національної програми співробітництва Україна—НАТО 2017, за підсумками якої Україна виконала 82 відсотки зобов’язань, І. Геращенко підкреслила необхідність активізації цієї роботи. Також політик відзначила, що засідання Міжпарламентської ради Україна—НАТО є гарною можливістю для обговорення концепції засідання Парламентської асамблеї НАТО, яке відбудеться в Україні у 2020 році.

Співголова Міжпарламентської ради Україна—НАТО Р. Андрейчук у свою чергу запевнила в підтримці територіальної цілісності України.

«Ми засуджуємо окупацію Криму та порушення фундаментальних прав українців, зо-крема й кримськотатарського народу», — наголосила вона та запевнила, що НАТО залишається надійним партнером України та всіляко надаватиме підтримку нашій державі у всіх сферах. «Ми захищаємо демократичні цінності. Україна заявила, що прагне бути у складі вільних незалежних держав, тому НАТО підтримує цей вектор», — підкреслила Р. Андрейчук.

Під час брифінгу І. Геращенко поінформувала, що протягом двох днів на засіданні Міжпарламентської ради Україна—НАТО особливу увагу буде приділено імплементації стандартів НАТО до законодавства України. «Тільки через виконання всіх наших зобов’язань ми зможемо претендувати на повноцінне членство в альянсі», — наголосила вона та у цьому зв’язку відзначила, що Президент України вже вніс до парламенту законопроект «Про національну безпеку України». «Цим законопроектом передбачається імплементація стандартів НАТО у сфері безпеки та оборони, починаючи від структури оборонного відомства України і закінчуючи запровадженням цивільного контролю над ним, як це передбачено у більшості країн—членів НАТО», — сказала І. Геращенко та висловила переконання, що вже цієї сесії цей законопроект стане законом.

Голова постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї НАТО, народний депутат Ірина Фріз під час обговорення теми «Мілітаризація Криму і порушення прав людини на півострові», звернула увагу на те, що окупант не лише нарощує на півострові звичайні озброєння, а й розміщує зброю масового знищення, зокрема, крилаті ракети з ядерними боєзарядами, а також комплекси міжконтинентальних ракет «Тополь-М» та включив до складу Чорноморського флоту РФ підводні човни, що є носіями ракет з ядерними зарядами.

«Окремим питанням стоїть цілеспрямована політика окупаційної влади щодо штучної зміни етнічного складу півострова. Відбувається активне переселення представників етнічних груп Сибіру до Криму. Натомість особи, що проходили службу у Збройних Силах України, але залишилися на півострові, переводяться до військових частин Південного та Центрального військових округів РФ», — підкреслила І. Фріз.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко разом із Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Хорватія в Україні Томіславом Відошевічем відвідали Військово-медичний клінічний центр Південного регіону в місті Одеса.

Учасники засідання також відвідали Західну військово-морську базу України, де ознайомилися з корабельною інфраструктуро та зустрілися зі студентами і викладачами Одеського національного університету імені І.І. Мечникова і представниками неурядових організацій.

За повідомленням  інформаційного управління апарату Верховної Ради та нашого власного кореспондента.