Два тижні поспіль у Верховній Раді будуть пленарними. Протягом чотирьох днів парламент розгляне декілька тематичних блоків питань. Але спочатку депутати мають затвердити порядок денний на всю восьму сесію. У вівторок на розгляд Верховної Ради буде винесено блок питань правоохоронної діяльності, зокрема є про регулювання діяльності Державного бюро розслідування, блок питань інтелектуальної власності та реабілітації жертв політичних репресій.

На середу — традиційно питання ратифікації, парламент також розпочне розгляд законопроекту про дисциплінарний статут Національної поліції. На четвер — блок питань будівництва та містобудування. 15 березня парламент також може розглянути кадрові питання та подання Генпрокурора про зняття недоторканності з народного депутата України від Опоблоку Євгена Бакуліна.

Ірина Луценко, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Віктор Бондар.

 

Сергій Власенко, Руслан Сидорович, Максим Бурбак, Артур Герасимов.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Зупинити «Північний потік-2»

На початку Погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Андрій Парубій поінформував, що 2 березня під час його візиту до Молдови було розпочато процес підписання європейськими країнами листа щодо небезпеки побудови газопроводу «Північний потік-2». У Кишиневі листа підписали глави парламентів України та Молдови. «І вчора цей документ також підписали спікери Литви, Польщі та Латвії, тобто вже п’ять спікерів підписали цей документ, і сподіваюсь, що кількість підписантів буде збільшуватись і ця пропозиція українського парламенту знаходитиме дедалі більше підтримки з боку європейських держав», — сказав А. Парубій.

Фракція «Народний фронт» ініціює ухвалення постанови — звернення-застереження до європейських країн не підтримувати будівництво газопроводу «Північний потік-2», — заявив керівник фракції Максим Бурбак. «Спорудження ще однієї гілки газогону додатково підриватиме стабільність і безпеку Європи. Навчені гірким досвідом, ми маємо без упину повторювати європейським колегам, що російський газ — це не комерція, а політична зброя Кремля», — наголосив Максим Бурбак. Він повідомив, що з місією переконувати європейських колег про недопущення будівництва «Північного протоку-2» до Страсбурга виїхав і керівник «Нафтогазу».

Час відповідальних призначень

Не можна більше зволікати з обранням нового керівника Національного банку України, членів Центральної виборчої комісії, незалежного аудитора НАБУ та інших, заявив лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов.

Парламентарій закликав якнайшвидше розглянути законопроекти про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав, про дипломатичну службу, про скасування електронного декларування для представників громадських організацій.

Закон — один для всіх

Глава парламенту повідомив, що щойно підписав постанову про звернення до парламентів європейських держав і європейського співтовариства у зв’язку з незаконною підготовкою виборів Президента Російської Федерації у Криму із закликом не визнавати ці вибори.

Голова Верховної Ради також повідомив, що минає термін підготовки Регламентним комітетом рішення щодо подання Генеральної прокуратури про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Євгена Бакуліна (фракція Опозиційного блоку). І запевнив, що парламент розгляне це питання одразу після рішення Регламентного комітету, ймовірно, у четвер.

Потужна стратегія

Представник Президента України у парламенті Ірина Луценко відзначила важливість ухвалення законопроекту «Про національну безпеку і оборону». Документ визначає механізм керівництва у сфері нацбезпеки та оборони, унормовує структуру та склад безпекового сектору, систему управління координації та взаємодії органів. «Початок 2018 року став періодом потужної стратегії Президента щодо зміцнення безпеки і оборони України, енергетичної безпеки для збереження та укріплення суверенітету держави», — наголосила І. Луценко. За її словами, затримання в зоні АТО Володимира Рубана, котрий перевозив арсенал зброї, може свідчити про підготовку масштабного теракту, в якому могли загинути тисячі українських громадян.

«Провал масових протестів, які не були підтримані людьми, провокує агресора на спроби організації терактів для дестабілізації ситуації, — наголосила політик. — Лише завдяки діям СБУ ми уникли найбільшої терористичної загрози за останні чотири роки». Законопроект визначає механізм керівництва у сфері нацбезпеки та оборони, унормовує структуру та склад сектору безпеки і оборони, систему управління координації та взаємодії органів», — зазначила Луценко.

Коментуючи рішення Стокгольмського арбітражу, Ірина Луценко наголосила: «Виграш України в Стокгольмському арбітражі є серйозним підсиленням енергетичної безпеки України. Газова війна РФ проти України завершилася програшем РФ. Принцип «бери або плати», коли Україну зобов’язували купувати 52 мільярди кубів газу щороку, визнано несправедливим. Ціну на транзит газу визнано заниженою і «Газпром» зобов’язаний сплатити додатково 2,5 мільярда доларів. На жаль, кошти, які переплатила Україна за контрактом 2009 року, повернути неможливо. За оцінкою «Нафтогазу», ми недоотримали від «Газпрому» 20 мільярдів доларів за транзит».

Чи вдалися реформи?

Лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко вкотре наголосив, що головним питанням має бути завершення війни на сході, для чого потрібно введення миротворчої місії, і закликав парламент підтримати роботу посередницької місії задля прискорення введення миротворців у зону конфлікту. Фракція Опоблоку наполягає на звіті уряду в парламенті стосовно програми економічного розвитку та ліквідації економічної кризи, питань тарифної та енергетичної політики. Бойко закликав до предметних тристоронніх перемовин між ЄС, РФ та Україною щодо продовження контракту за транзит газу територією України. А також переглянути Держбюджет-2018 в частині підвищення пенсій військовим пенсіонерам за рахунок зменшення комунальних тарифів та фінансування силових структур, в частині збільшення виплат на дітей, гарантування безплатних пологів у пологових будинках.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко привернув увагу до нещодавнього проведення тендеру на продаж частот 4G. На його погляд, цей тендер був «корупційним», бо в результаті 4G-частоти придбали три російські компанії за заниженою ціною. «В українців вкрали мінімум 15 мільярдів гривень, — заявив Ляшко. — У 2015 році 3G-частоти було продано за 750 мільйонів доларів, у 2018-му — за 200 мільйонів. Де діли 550 мільйонів? — сказав Ляшко. — Ціна за частоти мала сягати 4 мільярдів гривень. У результаті заниження у 15 разів ціни на продаж 4G-частот український бюджет втратив мінімум 15 мільярдів гривень. Ми вимагаємо від НАБУ, ГПУ, Прем’єра скасувати цей тендер і повторно виставити частоти на продаж».

Віктор Бондар (ДГ «Відродження») висловив думку, що всі реформи, на яких наполягав МВФ, стали провальними, і закликав повернутися обличчям до вітчизняної промисловості, затвердити програми економічного відродження, впровадити нові інфраструктурні проекти. Представники депутатської групи зареєстрували законопроект, який, зокрема, передбачає пільги на оподаткування землі для виробництв, зниження оподаткування на закупівлю нового обладнання та виробничих потужностей, звільнення від сплати ПДВ робіт та послуг для державних підприємств тощо.

Євген Рибчинський (ДГ «Воля Народа») закликав невідкладно провести реформи у військовій сфері, оскільки Україну визнано «аспірантом» НАТО, бо вона прагне набути повноцінного членства в Альянсі.

Руслан Сидорович (фракція «Самопоміч») наголосив, що натовські стандарти розпочинаються зі ставлення до солдатів, назвавши неприпустимими ті умови, у яких перебувають наші солдати на полігоні «Широкий Лан». «Поки не будемо створювати для солдатів умови, гідні людини, ми не зможемо побудувати сильну армію», — зауважив парламентарій. Він також нагадав, що цього тижня завершується строк подання поправок до проекту закону про Вищий антикорупційний суд.

Сергій Власенко (фракція «Батьківщина») закликав парламент ухвалити законопроект про заборону приватизації та передачу управління газотранспортною системою України. Він зауважив, що, за оцінкою експертів, вітчизняна ГТС приносить до держбюджету понад два мільярди щорічно. Але нині 49 відсотків ГТС хочуть передати в управління іноземним компаніям. С. Власенко заявив, що фракція звернеться до ГПУ та НАБУ щодо намірів передати ГТС в управління іноземним компаніям. На думку фракції, управляти ГТС повинна лише державна компанія зі стовідсотковою державною власністю.

Координація зусиль

Перший віце-прем’єр Степан Кубів нагадав, що для кращої координації роботи уряду з парламентом Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запропонував законодавчий план із 35 законопроектів, із них три уже прийнято в цілому, ще два — за основу.

Урядовець закликав депутатів нинішнього тижня ухвалити урядові законопроекти про корпоративне управління в держбанках, про запуск ринку електронних грошей, про захист прав кредиторів, про зміни в стандартизації, Кодекс процедури банкрутства, введення нульового мита на ввезення мінеральних добрив та інші.

Заступник Голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова повідомила, що до порядку денного Верховної Ради цього пленарного тижня внесено шість із 57 законопроектів із так званої дорожньої карти європейської інтеграції України. Ці законопроекти стосуються сфер захисту інтелектуальної власності, захисту довкілля й усунення технічних бар’єрів у торгівлі. Парламентарій зауважила, що є сфери, де Україна вже досягла певних успіхів — енергоефективність, санітарні та фітосанітарні норми. У сфері екології існують проблеми з правильним застосуванням термінів. М. Іонова звернулася до уряду з проханням прискорити розробку законопроектів, які стосуються проблемних сфер.

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець назвала неприйнятною діяльність МОЗу. За її словами, люди помирають через неможливість отримати належну медичну допомогу, а 70 тисяч лікарів виїхали із України у пошуках кращого життя через урядову політику щодо зарплати. О. Богомолець закликала утворити міжвідомчу робочу групу для збереження людського потенціалу.

Під час Погоджувальної ради Андрій Парубій повідомив ще одну приємну новину — на міжпарламентському футбольному турнірі в Азербайджані збірна команда українського парламенту посіла друге місце.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:

— Ніхто з народних депутатів не має ховатися за недоторканністю, і якщо народний депутат винен у скоєнні злочину, нехай доводить свою правоту в суді. Закон —  один для всіх.

ДОВІДКОВО

У листі наголошується, що газопровід «Північний потік-2» є інструментом політики російської держави. Польща, Литва, Україна, Латвія і Молдова закликали європейські країни гарантувати, що експлуатація газопроводу «Північний потік-2» відбуватиметься згідно з правилами ЄС. Російський «Газпром» заявив про намір розпочати будівництво «Північного потоку-2» вже навесні 2018 року. Система «Північний потік-2» складається з двох паралельних гілок трубопроводу, пропускною здатністю майже 27,5 мільярда кубометрів газу на рік.