Парламент розглядатиме кадрові питання — обрання голів НБУ, ЦВК та Омбусмена — одразу після узгодження позицій між політичними силами, коли у сесійній залі буде 226 голосів. Про це заявив на брифінгу Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

«Проводити розгляд цих питань, не маючи узгоджених позицій фракцій, узгодженого рішення, — це фактично дати негативний результат, — сказав він. — Дискусії тривають. Сподіваюся, до четверга ці дискусії буде завершено. Розраховую і сподіваюсь, що у четвер зможемо перейти хоча б до частини кадрових питань».

Коментуючи перспективи ухвалення закону про нацбезпеку, глава парламенту зазначив, що цей документ важливий і для реформування безпекового сектору, і для інтеграції України в НАТО. Він передбачає низку новацій — цивільний міністр оборони, збільшення цивільного контролю над сектором безпеки та оборони, і всі ці новації є приведенням безпекового сектору України до стандартів НАТО, наших найближчих військових союзників. Те, що для нас новації, вже давно ефективно діє у країнах НАТО.

До того ж Андрій Парубій наголосив, що потрібна експертна оцінка цього законопроекту представниками НАТО. Він запевнив, що ініціюватиме розгляд цього законопроекту одразу після рішення профільного комітету.

У зв’язку з проведенням виборів Президента Росії в анексованому Криму готується постанова-заява Верховної Ради України із закликом не визнавати ці вибори і легітимність президента Росії, обраного у нелегітимний спосіб, повідомив А. Парубій. «Дуже важливо тримати на постійній увазі питання Криму, — наголосив він. — Путін і РФ намагаються все зробити, щоби вилучити питання Криму з порядку денного, а наше завдання — наголошувати, що ці території є тимчасово окупованими і будь-які політичні дії, які проводить РФ на окупованих територіях, є нелегітимними».

Голова Верховної Ради також акцентував увагу на потребі поліпшити заходи безпеки у парламенті та в урядовому кварталі у зв’язку з нещодавно викритим сценарієм дестабілізації ситуації у державі. «Затримання Рубана ще раз підтверджує, що наміри Путіна з дестабілізації ситуації в Україні є актуальними як ніколи, — зазначив А. Парубій. — Їх головною метою для атаки є український парламент, і, на жаль, та зброя, яка була вилучена, демонструє, наскільки вразливим може бути український парламент до таких атак. Вкрай важливо поліпшити заходи безпеки, а також розуміння того, що викрито не єдиний сценарій дестабілізації. Важливі розуміння такої небезпеки та спільні дії, щоби не допустити таких сценаріїв у Верховній Раді. За їх сценарієм, план мав здійснюватися і ззовні, і зсередини парламенту». Андрій Парубій подякував працівникам СБУ за викриття такого страшного сценарію.