Між Верховною Радою України та представниками волонтерського руху має бути налагоджена більш тісна співпраця. Таку точку зору висловив Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час зустрічі з представниками громадських волонтерських організацій.
 

За словами глави парламенту, волонтерський рух, який розпочався ще під час Майдану і повномасштабно проявився з початком військових дій на cході України, був і є «прикладом неймовірного зрушення для українського суспільства».

Наводячи приклади дій волонтерів і відзначаючи їхній великий внесок в оборону країни, Голова Верховної Ради зазначив: «Для мене це символ величезного духу єдності, коли величезна кількість громадян, розуміючи, що держава слабка, своїм прикладом і своїми діями забезпечили армію в той складний період».

«Путін багато прорахував: стан української армії, Служби безпеки, міліції. Він не міг прорахувати одного — сотень тисяч громадян, деякі з яких пройшли лише тижневий або двотижневий вишкіл і вирушили на фронт. І сотні тисяч громадян своїми зусиллями забезпечили те, чого не могла зробити держава», — зазначив А. Парубій і додав: «У моїй особі ви маєте дуже надійного союзника та партнера, і я вважаю себе причетним до волонтерського руху».

Глава парламенту ще раз наголосив, що нинішня зустріч започаткує більш системний контакт, який дасть змогу, в тому числі, й реалізовувати законодавчі ініціативи. «Кілька таких ініціатив ми вже реалізували, але це були не системні кроки. У нас є дорожня карта з євроінтеграції, дорожня карта з економічного розвитку, маємо сформувати і дорожню карту, яка б допомогла нам врегулювати і питання волонтерського руху, національної безпеки та оборони, бо ці речі між собою пов’язані». А. Парубій висловив переконання, що дуже часто ситуацію в армії волонтерські організації можуть знати краще, ніж «багато з тих, хто вважає себе експертами української армії», і запевнив, що він «повністю відкритий до дискусії, до тісної і плідної співпраці».

У свою чергу представники волонтерських організацій повідомили, що вже нині багато волонтерів займаються розробкою законодавчих ініціатив і «готові допомагати експертною оцінкою представникам влади». За їхніми словами, є потреба у спільній роботі та якісній співпраці між волонтерським рухом і Верховною Радою України, в тому числі й заради спрощення системи комунікації, яка нині існує у сфері національної безпеки і оборони України. «Нам не потрібні статуси, ми хочемо працювати на Україну і на кінцевий результат», — зазначили волонтери.

ДОВІДКОВО

Організації, представники яких узяли участь у зустрічі: «Волонтерська сотня — добра воля», БФ «Інформаційно-координаційний центр», фонд «Повернись живим», Білоцерківська волонтерська група, «Всеукраїнський Міст Єдності», Асоціація виробників озброєння та військової техніки України, соціально-волонтерська ініціатива «Коли закінчиться війна».

 

Прес-служба апарату Верховної Ради України.