Учора в нашій країні відзначали День українського добровольця, започаткований рішенням Верховної Ради з метою вшанування мужності та героїзму захисників Вітчизни на сході України. Голова Верховної Ради Андрій Парубій разом із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, народними депутатами України, командувачем Національної гвардії Юрієм Аллеровим узяв участь в урочистостях у військовій частині 3066 Нацгвардії. Під  пісню «Пливе кача» високопосадовці поклали квіти до монументу загиблим нацгвардійцям, котрі в лавах добровольчих батальйонів на початку російської військової агресії першими прийняли удар ворога у зоні АТО та ціною власного життя стримали наступ, узяли участь у молебні за загиблими, відвідали новостворені у військовій частині Музей добровольців та каплицю. Адже згодом усі добровольчі батальйони було підпорядковано Нацгвардії та МВС.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА. 
 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій, виступаючи перед нацгвардійцями, пригадав той час, коли морозного сонячного ранку сотні добровольців самооборони Майдану вирушили на військові навчання, а потім на фронт. «Цей день змінив не лише історію України, а й усю світову політику, — сказав А. Парубій. — Бо атака йшла на Україну з усіх напрямків. Януковичу вдалося майже знищити українську армію, послабити правоохоронні органи, економіку, й Україна опинилася майже беззахисною перед ворожою навалою. Путін думав, що увійде в Україну, як ніж у масло, але не врахував одного: міцного і нескореного духу українців».

Чотири роки тому сотні бійців після короткого навчання вирушили на фронт, не маючи належного обмундирування, бронежилетів, які допомагали збирати волонтери. Більшість добровольців не були кадровими військовими, а студентами, юристами, науковцями, підприємцями, не мали належної військової підготовки, але самі рвалися у бій. Перший батальйон вирушив із Павлограда до Слов’янська, потім до Дебальцевого та інших гарячих точок. Із кожної сотні самооборони Майдану загинуло на фронті по 30—40 бійців.

«Добровольці дали головне — ідеологічну основу, бойовий дух, дух перемоги,  перед яким падали російські найманці і російські війська, — наголосив Андрій Парубій. — І цей дух зламав хід історії. Бо якби впала Україна, невідомо куди дійшли би орди Путіна. Ми захистили не лише Україну, а й увесь цивілізований світ. Ви стали щитом для всього цивілізованого світу, для Європи. Ми двічі показали Путіну його неспроможність — на Майдані та в АТО. І День добровольця є тим днем, від якого відраховуємо дні наших перемог, нашого подвигу. І велика шана тим, хто дав приклад перемоги, бойового духу, патріотизму».

«Війна триває і нині, і ми повинні усвідомлювати, що цю війну ми повинні завершити, і ніхто нам не допоможе, повинні наближати нашу мету — визволити окуповані Донбас і Крим», — зазначив глава парламенту, але водночас застеріг, що не можна стати на шлях до миру через капітуляцію. А йти шляхом боротьби і перемоги.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вручили бійцям Нацгвардії державні нагороди — ордени «За мужність» і відзнаки Верховної Ради та МВС.

ДОВІДКОВО

15 березня 2014 майже 500 добровольців із самооборони Майдану вирішили стати резервістами Національної гвардії України, вирушили на полігон у село Нові Петрівці. Бойовим навчанням і злагодженням добровольців керував начальник Управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління Національної гвардії України генерал-майор Сергій Кульчицький.

Уже 5 квітня 300 резервістів першого резервного батальйону оперативного призначення НГУ, координатором якого став Андрій Антонищак, склали присягу та пішли на схід України, спочатку до Павлограда, а потім на бойове чергування в район Ізюм—Слов’янськ.

16 травня закінчили навчання і склали присягу 270 добровольців, які сформували 2-й резервний батальйон оперативного призначення НГУ, особовий склад якого 29 травня відбув до зони проведення АТО. Батальйон прибув до Слов’янська та Краматорська для несення служби на блокпостах. Вони були серед тих, хто утримував гору Карачун протягом чотирьох місяців. Саме над нею 29 травня 2014 року бойовики підбили вертоліт Мі-8, який повертався після розвантаження продуктів на блокпост. На його борту перебували генерал-майор Сергій Кульчицький і 11 бійців, усі вони загинули. Генерала Кульчицького поховали у Львові на Личаківському кладовищі, його ім’ям у Львові та Івано-Франківську назвали вулиці.

Розвідрота батальйону імені Кульчицького першою увійшла до визволеного Слов’янська 5 липня 2014 року. Вони зняли російський триколор з центральної барикади і підняли український прапор з написом «Другий батальйон».

ФАКТ

«232 добровольці першого призову Національної гвардії загинули, понад 700 дістали поранення — ось ціна, яку довелося заплатити за незалежність України», — зазначив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.