Про це глава Меджлісу кримськотатарського народу народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Рефат Чубаров (на знімку) заявив під час зустрічі керівництва Меджлісу з главами дипломатичних місій та акредитованих в Україні міжнародних організацій на тему: «Від стратегічної витримки до стратегічного бачення».

«Саме на етапі підготовки деокупації Криму ми зобов’язані створити всі правові умови, які сприятимуть успішній реінтеграції Криму в період після деокупації і забезпечуватимуть його подальший та сталий розвиток у складі Української держави», — заявив народний депутат.

«Саме переформатування статусу автономії Криму на засадах, що спираються на норми і принципи міжнародного права, в тому числі на права корінних народів на самовизначення у формах, що не порушують територіальну цілісність наявних держав, надаватимуть Україні, нам усім нові важелі та механізми для швидшого відновлення державного суверенітету України над Кримом», — додав він.

Також глава Меджлісу кримськотатарського народу сказав, що ще один принцип, який має бути в Конституції України, полягає в забезпеченні «гарантованого представництва кримськотатарського народу». Крім того, пропонується закріпити вищі представницькі органи кримськотатарського народу в Основному Законі як органи, що обираються «корінним народом за правилами, ним встановленими» — йдеться про Курултай та Меджліс.

«Такі принципи, на наше переконання, укріплюють територіальну цілісність України в Криму і унеможливлюють у майбутньому порушення державного суверенітету Української держави на будь-якій її території», — сказав Рефат Чубаров, повідомляє прес-служба Блоку Петра Порошенка.