Шановний пане Президенте!


Звернутися до Вас, як до гаранта Конституції України, нас заставила ситуація, що склалася навколо сільськогосподарського державного підприємства «Благодатне» (орган управління Міністерство аграрної політики та продовольства України), де ми працюємо на різних посадах.
Постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2015 № 271 «Про проведення прозорої та конкурентної приватизації в 2015-2017 роках» ДП «Благодатне» було включено до переліку підприємств які підлягають приватизації.
Протягом 2015-2017 рр. підприємство виконало всі вимоги щодо підготовки до приватизації.
Наказом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області від 15.03.2017 № 538 вирішено приватизувати ДП «Благодатне» шляхом перетворення його на публічне акціонерне товариство, про що Міністерство аграрної політики та продовольства України було належними чином повідомлено (лист №41-1456 РВ ФДМ України по Харківській області).

Законодавцем визначено, що уповноважений орган управління у тижневий строк з дня отримання зазначеного повідомлення приймає рішення про передачу єдиного майнового комплексу підприємства та подає кандидатуру до складу комісії з питань передачі об’єкта. Ця норма міститься в п.3 «Порядку передачі єдиних майнових комплексів державних підприємств, установ, організацій, їх структурних підрозділів до сфери управління державних органів приватизації у зв’язку з прийняттям рішення про їх приватизацію», затвердженого наказом ФДМУ від 31.03.2000 № 667.
Ігноруючи зазначену норму законодавства, порушуючи вимоги статті 19 Конституції України та саботуючи виконання Постанови КМУ № 271, посадові особи Міністерства аграрної політики та продовольства України ніяк не зберуться передати майновий комплекс ДП «Благодатне» до сфери управління Фонду державного майна України, бо все узгоджують та узгоджують цю передачу із зацікавленими департаментами.

Крім того, з метою реалізації гарантованого Конституцією України права отримати у власність земельну ділянку, ми, як трудовий колектив та пенсіонери ДП «Благодатне», звернулися до Головного управління Держгеокадастру у Харківській області з клопотанням про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо приватизації закріплених за ДП «Благодатне» земель.
Усупереч вимогам чинного законодавства України бюрократи ГУ Держгеокадастру у Харківській області вищезазначене наше клопотання фактично не розглянули, у зв'язку з чим ми були вимушені звернутися по захист своїх прав до суду.
20.09.2017 року Харківський окружний адміністративний суд своєю постановою у справі №820/3018/17, залишеною в силі Ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 15.11.2017 року, визнав протиправною бездіяльність ГУ Держгеокадастру у Харківській області, яка полягає в неприйнятті рішення за нашим клопотанням про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо приватизації земель, закріплених за ДП «Благодатне» (ЄДРПОУ 22994509), та зобов'язав повторно розглянути це клопотання та прийняти рішення з урахуванням висновків суду по цій справі.

Статтею 129 Конституції передбачено, що судові рішення є загальнообов’язковими для виконання на всій території України.
Однак посадовці ГУ Держгеокадастру у Харківській області і тут встигли відзначитися своїм правовим нігілізмом. Постанова Харківського окружного адміністративного суду у справі № 820/3018/17 до цього часу ними не виконана, наше клопотання не розглянуте.
Прикро, дуже прикро усвідомлювати, що посадові особи органів виконавчої влади, які отримують зарплату з виплачених нами податків, не бажають якісно та своєчасно виконувати постанови Кабінету Міністрів України, плюють на судові рішення, вирішуючи питання, пов’язані з приватизацією державного підприємства «Благодатне», ведуть себе так, нібито розпоряджаються власним майном, відмахуються від нас, як від набридливих мух.
Пане Президенте!
Шановний Петре Олексійовичу!

Просимо Вас втрутитися в ситуацію, призначити проведення перевірки викладених в цьому листі фактів та притягнути винних до передбаченої законом відповідальності.
Зобов'язати Міністерство аграрної політики та продовольства України виконати вимоги закону та передати Державне підприємство «Благодатне» (ЄДРПОУ 22994509) до Регіонального відділення ФДМУ по Харківській області. Зобов'язати Головне управління Держгеокадастру у Харківській області виконати постанову Харківського окружного адміністративного суду у справі № 820/3018/17.
25 лютого 2018 р.
 

Підписи робітників та пенсіонерів ДП «Благодатне» у кількості 133 осіб.