БРИФІНГИ

Про це заявив на брифінгу заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко. За його словами, прийнята парламентом поправка до Податкового кодексу (щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році (реєстр. № 6776-д), якою було скасовано бюджетне відшкодування ПДВ з експорту при експорті олійних культур: сої, ріпаку та соняшнику. — Авт.) «забрала у аграріїв великі кошти». Парламентський аграрний комітет підтримав заяву («за» — 22 народні депутати із 30 членів комітету), що законопроект було ухвалено з порушенням Регламенту. «Щоб виправити ситуацію, ми наполягаємо на тому, щоби наступного пленарного тижня розглянути й ухвалити законопроект № 7403-2, розроблений групою народних депутатів, — зазначив Бакуменко. — Сьогодні аграрії обстоюють свої інтереси шляхом страйків у восьми областях України».

На думку авторів законопроекту № 7403-2, як ідеться у пояснювальній записці, скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних культур створює окремим суб’єктам господарювання, що займаються рослинництвом, несприятливі, дискримінаційні умови діяльності порівняно з іншими сільськогосподарськими товаровиробниками, а також суперечить Угоді про асоціацію з ЄС. Олійні культури становлять 58,9 відсотка від усіх посівних площ, зайнятих під зерновими і зернобобовими культурами. Більша частина зібраного врожаю експортується в переробленому та непереробленому вигляді, у результаті — ціни внутрішнього ринку визначаються цінами на світовому за вирахуванням витрат на логістику й експорт. «Відповідно, невідшкодування ПДВ при експорті відповідних культур і віднесення податкового кредиту, сформованого при їх закупівлі, на витрати призведуть до падіння закупівельних цін на них, що сукупно призведе до втрат фермерів-виробників на суму від 10 до 16 мільярдів гривень на рік», — наголошують народні депутати.

Проектом закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур (№ 7403-2) пропонується виключити пункт 63 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Триває доопрацювання проекту закону про нацбезпеку

Парламентський Комітет з питань національної безпеки і оборони схвалив проект закону «Про національну безпеку України» (№ 8068) та рекомендував Верховній Раді ухвалити в першому читанні з редакційними правками. Про це у коментарі журналістам повідомив секретар комітету Іван Вінник.

За словами депутата, 19 березня відбудеться ще одне засідання комітету з метою затвердити редакційні зауваження до першого читання законопроекту. Зокрема, пропонується доповнити президентський законопроект деякими положеннями альтернативного законопроекту. А також чітко виписати загрози національній безпеці, уточнити суб’єкти та об’єкти національної безпеки. Окрім того, законопроект пропонує скасувати дію трьох чинних законів — про цивільно-демократичний контроль над воєнною організацією і правоохоронними органами, оборонне планування та закон про основи нацбезпеки. Розгляд законопроекту в сесійній залі очікується наступного вівторка.

«Ми готуємо редакційні правки, які дозволять знайти консенсусні рішення в сесійній залі, — прогнозує Іван Вінник. — Ці рішення будуть об’єднувальними для парламенту і зберуть при голосуванні до 300 голосів».