У середу прем'єр-міністр Словенії Мирослав Церар заявив, що йде у відставку, повідомило державне інформагентство STA. Це сталося після того, як 14 березня Верховний суд країни скасував результати референдуму 2017 року про реалізацію величезного для бюджету інфраструктурного проекту -- будівництва залізниці від міста Дивача до порту Копер вартістю в 1 мільярд євро. Це рішення суд ухвалив на тлі протестів учителів-держслужбовців, які вимагають підвищення зарплати, яку їм знизили раніше, мотивуючи це тим, що Словенія зазнає фінансових труднощів. 
"Важливому інфраструктурному проекту завдали важкого удару ті, хто хоче зупинити розвиток Словенії. Я не хочу бути причетним до цієї історії країни, тому й прийняв рішення про відставку", -- цитують Церара словенські ЗМІ. 

Він додав, що вимоги про підвищення зарплат у цей момент нездійсненні й навіть завдають шкоди державі. Працювати в таких умовах уряду дуже тяжко. Але заявив, що залишиться на своєму посту до формування нового уряду. Через три місяці в країні мають відбутися чергові парламентські вибори. Поки що невідомо, чи будуть вони у зв'язку з відставкою уряду достроковими, чи президент і парламент все-таки сформують службовий кабінет міністрів, одним із завдань якого і буде підготовка виборів. 

Мирослав Церар мав величезну популярність у словенців. І не тільки тому, що він син прославленого гімнаста Мирослава Церара, котрий двічі став олімпійським чемпіоном.  Церар-молодший не пішов слідами батька, а присвятив себе науці. Він є професором університету Любляни, брав участь у розробці та написанні Конституції Республіки Словенії. Вважається одним із 12 найвпливовіших юристів країни. Уряд Словенії очолив улітку 2014 року після парламентських виборів, на яких його партія одержала 34,61 відсотка голосів виборців і 36 мандатів у вищому законодавчому органі країни.