У середу парламент Македонії розглядав у третьому читанні законопроект про використання мов у країні, який фактично надає албанській статус другої офіційної. Проти цього законопроекту запекло виступає нині опозиційна партія ВМРО-ДПМНЄ й її лідер і колишній прем'єр Македонії Нікола Груєвськи. Після відкриття сесійного засідання він усіляко заважав голові парламенту Талату Джафері відкрити дебати щодо законопроекту й вимагав розглянути процедурні питання. Нікола Груєвськи спочатку стукав кулаком по столу голови, потім відібрав у нього мікрофон і картку для голосування й зрештою облив водою. Після цього Джафері та Груєвськи мало не зійшлися в клінчі. Охороні парламенту довелося втрутитися в конфлікт і розвести  сперечальників, повідомило македонське інформаційне агентство МКД. 

Депутати від ВМРО-ДПМНЄ взяли в облогу парламентську трибуну й скандували: "процедура", "процедура",  "мовчи, Талат!". Талату Джафері довелося оголошувати перерву, після якої він без подальшого обговорення законопроекту виніс його на голосування, й депутати більшістю голосів депутатів від Соціал-демократичного союзу Македонії та македонських партій (62 депутати з 120) ухвалили закон без розгляду 34 тисяч (!) поправок до нього, запропонованих президентом і депутатами від ВМРО-ДПМНЄ. 

Президент Македонії Георгі Іванов одразу після голосування заявив, що ніколи не підпише закон у такій редакції й ухвалений без дотримання процедури. "Як президент Македонії не дозволю набирати чинності закону і не підпишу указ. Це закон, який  зловживає європейським прапором, закон, щодо якого не велися дебати про правки, які я раніше рекомендував внести до нього, закон, який голосувався з порушенням усіх процедур, закон, який є антиконституційним і порушує дані гарантії. Конституція й моя совість не дозволяють мені підписати указ введення його в дію", -- заявив глава Македонії. 

Але оскільки в січні цього року Георгі Іванов уже відмовився підписувати указ щодо цього закону, то він зараз не має права на повторне вето. Але він знайшов іншу лазівку -- у конституції країни нічого не сказано про терміни, в які президент має підписати той чи той закон. Електронне видання македонської газети "Курир" висловило думку, що Іванов застосує так зване кишенькове вето і не підписуватиме указ про набрання чинності законом. І відзначає: немає указу -- немає й закону. І він не може застосовуватися на практиці. Як буде владнаний цей казус, поки що ніхто не знає. Але в історії Македонії поки що не було жодного випадку, щоб без підпису президента під указом про набрання законом чинності та публікації указу в державному виданні документ визнавався діючим і виконувався всіма.

А все-таки, що являє собою новий закон про використання мов у Македонії? У ньому 25 статей. Він надає албанській мові другої офіційної в країні й має застосовуватися всіма державними органами, фірмами та організаціями, юридичними особами, що вчиняють публічні дії. Албанська мова повинна використовуватися в парламенті, уряді, освіті, культурі, ЗМІ, особистих і державних документах, сфері фінансів та економіці. За порушення закону організаціями передбачений штраф у розмірі від 4 000 до 5 000 євро, при цьому керівнику організації-порушника доведеться заплатити 30 відсотків штрафу зі своєї кишені. 

Написи албанською мовою мають бути на грошових знаках, поштових і акцизних марках, назвах вулиць, площ, на покажчиках в аеропортах і вокзалах, на КПП. Стенограми засідань уряду, виборчих комісій та інших держустанов повинні вестися на двох мовах. Сторінки на сайтах установ в Інтернеті мають також вестися албанською мовою. На всі ці зміни з бюджету буде витрачено 1,8 мільйона євро. У Македонії буде створено Агентство з застосування албанської мови й інспекція, яка стежитиме за виконанням закону.