Учора, 16 березня, відбулась сімнадцята сесія Рівненської обласної ради сьомого скликання, яка розглянула низку важливих для життєдіяльності області питань. Прийнято також чимало програм, серед яких: оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, санаторіїв на період до 2022 року; забезпечення молоді житлом на 2018—2023 роки та інші.

Те, чого тривалий час добивалися бійці добровольчих батальйонів, нарешті здійснилося: на сесії внесено зміни до Програми соціального захисту учасників АТО. Нею для добровольців передбачена часткова компенсація за послуги ЖКГ за рахунок місцевих бюджетів, право на пільговий проїзд у громадському транспорті, оздоровлення їхніх дітей. Інша справа, чи знайдуться кошти на це в місцевих бюджетах. До речі, торік 54 бійцям добровольчих батальйонів із Рівненщини в області надали статус учасників бойових дій, усі вони отримали відповідні посвідчення.

Перед початком сесії голова Рівненської обласної спілки ветеранів АТО, депутат обласної ради від УКРОПУ Борис Бірук та його бойовий побратим Юрій Давидович, які пройшли через горнило АТО, відмовилися від державних бойових нагород і привселюдно повернули їх Президенту через голову Рівненської ОДА Олексія Муляренка.

Ухвалено на сесії і Програму підвищення ефективності виконання повноважень органами виконавчої влади щодо реалізації державної регіональної політики та впровадження реформ у Рівненській області на 2018—2020 роки. Іншими словами, щоб виконавча влада їх успішно й ефективно виконувала, їй, як вона пояснила, необхідна сучасна комп’ютерно-технологічна, фінансова та матеріально-технічна база тощо, що стане обласному бюджету в кругленьку копієчку — 25,5 мільйона гривень.

Щоправда, цю суму розбили на три роки.

Депутати не затвердили звіт щодо виконання Програми розвитку дорожнього господарства Рівненської області на 2017 рік в частині здійснення контролю за якістю виконання робіт, оскільки і вони, і населення області, і громадські активісти «Автоєвросили», які пікетували сесію облради, мають багато претензій до якості виконання робіт з будівництва, ремонту та стану доріг на Рівненщині.

На сесії прийнято Звернення Рівненської обласної ради до Верховної Ради України, Рахункової палати та Кабінету Міністрів України щодо фінансування з державного бюджету заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження АЕС. Депутати вважають, що таке фінансування у 2014—2017 роках здійснювалося не в повному обсязі.

«Сотні тисяч людей, які проживають на території зони спостереження підприємств ядерної енергетики, в тому числі в зоні спостереження Хмельницької та Рівненської АЕС, укотре були ошукані, — йдеться у згаданому Зверненні. — А в умовах тривалої фінансово-економічної скрути та суспільно-політичної нестабільності це неминуче призведе до зростання суспільного обурення, соціального на-
пруження та виллється в масові протести. Уже сьогодні серед жителів тридцятикілометрової зони навколо Хмельницької АЕС утверджується і з кожним днем поглиблюється переконання щодо необхідності проведення референдуму стосовно заборони добудови нових енергоблоків на цьому об’єкті».

Тож депутати просять у Зверненні:

«— ухвалити необхідні нормативні акти та забезпечити повернення громадам зон спостереження недофінансовану у 2014—2017 роках субвенцію на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження;
— передбачити при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» збільшення субвенції на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, до рівня фактичних надходжень збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження;
— забезпечити переведення усіх статей фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, до виду обов’язкових забезпечених видатків державного бюджету».

А ще депутати Рівнеоблради звернулися до Рахункової палати з проханням провести аудит правильності визначення та розподілу, а також своєчасності і повноти перерахування у 2014—2017 роках субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам Рівненської області на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.

Рівне.