Погоджувальна рада

Під час погоджувальної ради і Голова Верховної Ради Андрій Парубій, і лідери депутатських фракцій і груп закликали міжнародну спільноту не визнавати незаконні вибори президента Російської Федерації в окупованому українському Криму.

Глава парламенту нагадав, що ще напередодні виборів Український парламент прийняв звернення до всіх країн та міжнародних організацій із закликом не визнавати вибори президента Росії, виходячи із загального правила — «право не може виникнути з правопорушення».

Юрій Бойко, Олег Ляшко, Валерій Писаренко, Сергій Шахов.

 

Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак, Артур Герасимов.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

 

Голова Верховної Ради заявив, що Україна ніколи не пробачить незаконну анексію Криму, а підписаний 18 березня 2014 року так званий договір про приєднання Криму до Росії є юридично нікчемним.

Нинішнього пленарного тижня парламент традиційно розгляне декілька тематичних блоків питань. У вівторок спочатку на розгляд сесійної зали знову буде винесено затвердження порядку денного на восьму сесію. Глава парламенту вкотре закликав голів фракцій озвучити ті пропозиції, які не потрапили до порядку денного, та узгодити компромісне рішення. Потім парламент розгляне два тематичні блоки — бюджетної політики, адже є питання, зокрема зміни до бюджету, які вимагають невідкладних рішень.

А також блок питань промислової політики та підприємництва, у якому є два законопроекти, необхідні для співпраці України з ЄС та виконання Угоди про асоціацію. У середу парламент традиційно розглядатиме питання ратифікації. На розгляд парламенту в четвер буде винесено блоки питань будівництва та містобудування, екологічної політики, а також законопроекти з реформи парламенту. Серед екологічних законопроектів також є низка євроінтеграційних.
Грубе порушення норм міжнародного права

Фракція Блоку Петра Порошенка різко засуджує грубе порушення норм міжнародного права — проведення виборів президента РФ в окупованому українському Криму, наголосив лідер фракції БПП Артур Герасимов. «Демократичний світ продовжує підтримувати територіальну цілісність нашої держави, — сказав він. — Представники Європейського Союзу, уряди Німеччини, Франції, Канади та низки інших країн заявили, що не визнають результати з анексованого півострова». Парламентарій також заявив, що політичну відповідальність за депутатський мандат Надії Савченко несе партія «Батьківщина» та безпосередньо лідер цієї політичної сили Юлія Тимошенко, наголосивши, що військовий переворот в Україні може мати катастрофічні наслідки — «втрату частини території, розрив із Заходом, розруху і смерть, відновлення повної залежності від Москви». «Зараз, так само як і сто років тому, ми стоїмо на історичному рубежі: або Україна стане дійсно незалежною, самостійною державою, або знову перетвориться на безправну колонію Росії», — сказав Герасимов.

Фракція БПП також вимагає ухвалення низки законопроектів: зокрема, щодо реформування дипломатичної служби в Україні, щодо захисту авторських прав, зміни до кримінального законодавства, блок законів щодо розвитку будівництва та містобудування, що пропонують багато важливих змін для вдосконалення будівельної галузі.

Президент України наполягає на необхідності визнання незаконними виборів президента РФ в анексованому Криму, оскільки вони порушують норми міжнародного права, заявила представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко. «Це не волевиявлення, а результат технології та пропаганди Кремля, — сказала Луценко. — Міжнародні партнери підтримали Україну та не визнали вибори в анексованому Криму. Країни великої сімки, ЄС, Верховний Представник ЄС з питань закордонних справ Федеріка Могеріні, Норвегія, Грузія, Естонія та інші країни засудили вибори в Криму».

І. Луценко закликала парламент пришвидшити роботу над законопроектом про національну безпеку України (№ 8068), ухвалити законопроекти щодо створення Національного бюро фінансових розслідувань (№ 8157), про внесення змін до закону України про громадянство (№ 8156), у якому визначено додаткові підстави набуття громадянства.

Фракція «Народний фронт» зареєструвала проект постанови про заяву Верховної Ради України з приводу невизнання Україною легітимності виборів президента Російської Федерації, їх результатів, правових наслідків та, відповідно, актів нелегітимно обраної на цю посаду особи (№ 8153) — заявив лідер фракції, співавтор постанови Максим Бурбак. Він підкреслив, що вибори, які минулої неділі відбулися в Криму, є нелегітимними, як і їхній результат. «Так звані вибори були очевидною насмішкою над демократією та брутальною наругою над правами людини, — сказав політик. — Ці так би мовити вибори оголосила нелегітимна дума, яка у 2016 році обиралася на тимчасово окупованій території України. Цього нібито президента так само обирали в окупованому Криму. Відтак, лише на цій підставі Путіна не можна вважати легітимним президентом РФ».

«Народний фронт» також вимагає від парламенту ухвалити постанову про припинення будівництва газогону «Північний потік-2», рішення щодо виходу України з СНД.

Риторика одна, а дії абсолютно інші?

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк заявив, що нині в Україні є дві загрози — російська агресія та олігархічна верхівка на чолі держави. Фракція також наполягає ухвалити законопроект про податок із виведеного капіталу.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко теж закликала Верховну Раду прийняти постанову про визнання виборів президента Росії нікчемними. А також заборонити будь-які зміни в управлінні газотранспортної системи України.

Фракція «Опозиційного блоку» наполягає змінити порядок денний і розглядати питання соціальної підтримки громадян, зміни до Держбюджету-2018, зменшивши фінансування правоохоронної системи, зазначив лідер фракції Юрій Бойко. За його словами, якщо зменшити тарифи на житлово-комунальні послуги, звільниться майже 30 мільярдів гривень, які можна буде спрямувати на соціальний захист — збільшення виплат при народженні дитини, підтримку військових пенсіонерів, переселенців.

Глава парламенту Андрій Парубій повідомив, що Виборчий кодекс перебуває на розгляді у профільному комітеті, до нього надійшла рекордна кількість поправок — понад 4200.

За словами лідера Радикальної партії Олег Ляшка, радикали вимагають зміни економічної політики: адже, як свідчать опитування, понад 85 відсотків громадян не вдоволені рівнем зарплати, знову зросло безробіття, українці не мають змоги прогодувати себе та свою родину. Фракція наполягає ухвалити зміни до Держбюджету-2018 і за результатами першого кварталу підняти мінімальну зарплату і пенсію до не менш як 5500 гривень. А також заслухати у парламенті силовиків — керівників ГПУ, НАБУ, САП — коли буде повернуто 6 мільярдів доларів, які вкрадено в українців колишніми власниками «Приватбанку».

Сергій Шахов (ДГ «Воля народу») озвучив вимогу призначити міністрів аграрної політики, охорони здоров’я та новий склад ЦВК, ухвалити законопроект № 4591 — про Установу бізнес-омбудсмена. С. Шахов також закликав ухвалити законопроект № 7498 — щодо недопущення відключення від теплопостачання об’єктів соціальної інфраструктури.

Підставити плече бізнесу

Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко подякував парламенту за ухвалення законопроектів з питань інтелектуальної власності, що є зобов’язанням перед ЄС, а також запропонував включити до порядку денного законопроекти із блоку питань економічної політики: зокрема, про спрощення умов для ведення бізнесу, упорядкування системи декларування наглядових рад державних компаній та підприємств.

Голова Комітету з питань нацбезпеки та оборони Сергій Пашинський поінформував, що до розробки президентського законопроекту про національну безпеку та оборону були долучені консультанти з НАТО, ЄС та США, закон доопрацьовувала робоча група.

Під час погоджувальної ради Андрій Парубій вручив посвідчення новообраним Уповноваженому Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій та Голові Рахункової палати Валерію Пацкану.