Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— Люди очікують нових робочих місць, гідних зарплат та пенсій і зниження тарифів. Громадяни сподіваються на звільнення Уляни Супрун і нормальну медицину та можливість дати своїм дітям якісну освіту. Усі ці законопроекти нами внесено, але провладна більшість їх блокує, займаючись лише політичним популізмом. Питання № 1, яке люди порушують на будь-якій зустрічі, — необхідність дострокових виборів і Президента, і Верховної Ради. Це чітка та зрозуміла вимога, яку відповідальний та чесний парламент давно мав виконати. Людей не влаштовує якість роботи коаліції, вони значно гірше живуть і покладають відповідальність за це на діючу владу. Люди цікавляться також і тим, хто нестиме відповідальність за нинішню економічну ситуацію в країні?

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Наша фракція різко засуджує цинічне проведення президентських виборів на окупованій території українського Криму. Наші стратегічні союзники заявили, що не визнають результатів з анексованого півострова. Грубе порушення міжнародного права невпинно веде Росію до ще більшої ізоляції. На жаль, Кремль продовжує знаходити союзників і всередині не окупованої України. Не випадково в день голосування псевдопатріоти знищили інсталяцію про український Крим у центрі столиці. Минулого тижня Генпрокурор висунув вагомі звинувачення народному депутату Надії Савченко в підготовці терактів. СБУ вилучило цілий арсенал зброї у Володимира Рубана. Тому вже цього тижня вимагаємо розглянути відповідні подання у сесійній залі.

Посиленої уваги потребує проект закону про валюту. Необхідно розглянути законопроекти, які стосуються скасування обов’язкового електронного декларування для членів громадських організацій.

Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Відбулися обшуки на «Новій пошті» — підприємстві, де 30 тисяч працюючих людей, яке сплачує 2,3 мільярда гривень податків і робить щасливими мільйони українців. Замість того, щоб перевіряти тих, хто займається корупцією і не платить податки, правоохоронці пішли перевіряти це підприємство. Який це сигнал інвесторам?

Вимагаємо від уряду внести ініціативу зміни до бюджету в частині підвищення мінімальної зарплати. Два мільйони людей отримують щомісяця 3700 гривень. Цього недостатньо. За нашими підрахунками, мінімалка мала б сягати 5,5 тисячі гривень на місяць, а мінімальна пенсія — трьох тисяч. Ще одна наша вимога — Уляна Супрун має піти.

Євген РИБЧИНСЬКИЙ, група «Воля народу»:
— Наші паралімпійці виграли сім золотих, сім срібних та вісім бронзових медалей на зимових іграх. Але вперше ці медалі прирівняли до олімпійських і тепер держава має виплатити спортсменам відповідно по 125 тисяч доларів за золоту медаль, по 80 тисяч — за срібну та 55 — за бронзу. Таким чином, країна винна нашим спортсменам 1 мільйон 875 тисяч доларів. Це питання честі, тому звертаємося до Прем’єр-міністра з проханням взяти його під особистий контроль.

Чотири роки тому на засіданні РНБО Андрій Парубій анонсував про початок виходу нашої країни з СНД. Але ми й досі залишаємося членами структури, де головує країна-агресор. Просимо негайно внести в зал постанову про припинення участі в цьому імперському проекті.

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— Коли люди обирали цей парламент, вони довірили кожному з нас представляти інтереси народу, вони вірили, що після другої революції жодним інтересом нації в цьому залі не буде знехтувано і жодну державну власність не розпродаватимуть.

Громадяни й досі вірять, що тут сидять народні обранці, які не допустять краху України. Але саме тепер, за спиною Верховної Ради, відбувається процес передачі 49 відсотків газотранспортної системи в управління невідомим іноземним компаніям. Щоб побудувати таку систему з нуля, потрібно 300 мільярдів євро (це трирічний обсяг ВВП нашої країни). Доходів від експлуатації цієї системи ми щорічно отримуємо на рівні трьох мільярдів (стільки витрачається на оборону). Закликаю проголосувати за законопроект № 8107, який заборонить маніпуляції з газотранспортною системою.

Андрій ЖУРЖІЙ, фракція «Самопоміч»:
— «Нова пошта» — це велике підприємство, яке вистоїть. Але турбує доля тисяч українських підприємців, які щодня стикаються із вакханалією, яку влаштовують силові органи. Не вірю прокурору, який реєструє кримінальну справу в останній день повноважень Генеральної прокуратури і через прес-службу обіцяє закрити це провадження, якщо у результаті десятків обшуків не виявлять порушень. А де ж факти? Не вірю Генпрокурору, який говорить про ухилення від податків у п’ятницю, а в понеділок заявляє про якісь проблеми з пересилкою товару. Закликаю провести засідання правоохоронного комітету, щоб заслухати головного слідчого, який веде це розслідування. Якщо підстав для кримінальної справи не було, слідчий має не просто її закрити, а нести відповідальність.

Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Верховна Рада має ухвалити постанову, в якій ми дамо належну політичну і правову оцінку фарсу, який в Росії називають виборами президента. Її проект зареєстровано в понеділок депутатами від нашої фракції. Стверджуємо, що це є грубим порушенням міжнародного права і насмішкою над демократією та правами людини. Раніше, за ініціативою Арсенія Яценюка, парламент ухвалив звернення до міжнародного співтовариства з приводу недопущення і невизнання так званого голосування.

Кремль провів злочинні вибори, отже Україна має зробити наступний крок — нинішня постанова доповнює нашу політико-правову позицію стосовно дій Росії, створює підстави для розширення санкцій і підготовки консолідованої претензії до країни-агресора, а головне — підкреслює, що Крим — це Україна. Наша фракція зареєструвала також проект звернення до ЄС із закликом припинити співпрацю з Росією зі спорудження «Північного потоку-2».

Валерій ПИСАРЕНКО, група «Відродження»:
— Сплив термін внесення поправок до проекту закону про Антикорупційний суд. Ми зробили велику роботу, яка пришвидшить прийняття закону. Наша команда проаналізувала та врахувала всі зауваження міжнародних партнерів, поради профільних фахівців і подала 28 правок до президентської моделі антикорупційного судочинства. І ми наполягатимемо на їх прийнятті. Пропонуємо надати міжнародним експертам вирішальну роль у процесі відбору суддів. Необхідно зафіксувати, що голова комісії, яка визначатиметься з кандидатами, обиратиметься з числа міжнародних експертів. Критерії для кандидатів на посаду в Антикорупційному суді мають бути чіткими та зрозумілими. Закликаємо парламент бути відповідальними перед виборцями і не затягувати процес. Наполягаємо також на внесенні до порядку денного нашого законопроекту, який стосується реформування Регламенту Верховної Ради.