Народний депутат України Максим Бурбак разом із колегою, народним депутатом Миколою Федоруком звернувся до міністра освіти і науки Лілії Гриневич із депутатським запитом, в якому просить виділити 23,3 мільйона гривень на ремонтно-реставраційні роботи у приміщеннях Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Резиденція митрополитів Буковини і Далмації — визначний архітектурний шедевр Західної України, що нині перебуває у розпорядженні університету. З березня 2012-го його внесено до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО. А за підсумками загальнонаціональної акції «Сім чудес України: замки, фортеці, палаци», яку проводили протягом 2010—2011 років, митрополича резиденція увійшла до топ-7.

Але, наголошується у депутатському запиті, «відсутність державної підтримки негативно впливає на утримання об’єкта ... адже сьогодні Резиденція забезпечує імідж не лише Буковини, а всієї держави». «Очевидно, що утримання на належному рівні та збереження історичної автентичності будівлі потребує чималих витрат, які університет не завжди може собі дозволити», — зазначає Максим Бурбак на своїй сторінці у Фейсбуці.

Кошти у сумі 23,3 мільйона гривень необхідні для проведення робіт із виготовлення проектно-кошторисної документації на виконання ремонтно-реставраційних робіт стели Мармурової зали у центральному корпусі архітектурного ансамблю, на заміну вікон усіх корпусів Резиденції, заміну мереж водопостачання та водовідведення, на влаштування вертикальної гідроізоляції фундаментів, йдеться у запиті народних депутатів. Таке фінансування можливе за рахунок 340 мільйонів гривень капітальних видатків, виділених Міністерству освіти і науки із Держбюджету в 2018 році.