Громади почали одержувати частину доходів від видобутку нафти та газу на своїй території. За січень 2018 року ПАТ «Укрнафта» сплатила до державного та місцевих бюджетів 652,5 млн грн рентної плати за користування надрами за зобов’язаннями. Завдяки механізму розподілу рентної плати за видобуток нафти та газу, який запрацював з початку цього року, до обласних, районних та місцевих бюджетів різних рівнів надійшло 32,6 млн грн.


Найбільші надходження отримали громади та обласні бюджети Сумщини — 14,2 млн грн, Івано-Франківщини — 7,1 млн грн, Полтавщини — 5 млн грн та Чернігівщини — 3,2 млн грн.

Принцип розподілу рентної плати за видобуток нафти та газу передбачає, що 5 відсотків рентних платежів спрямовується на користь місцевих бюджетів, а 95% — до загального фонду державного бюджету. До того ж 2% доходів від ренти надходять до районних бюджетів, а 3% — до бюджетів міст обласного значення, бюджетів об’єднаних територіальних громад за місцем видобутку природних ресурсів.

За попередніми оцінками, у 2018 році «Укр-нафта» сплатить майже 5,5 млрд грн ренти, а отже, до бюджетів областей, районів та громад мають надійти приблизно 270 млн грн доходів від рентних платежів.

Торік в «Укрнафті» побоювалися, що ДФС продовжить зараховувати поточні рентні платежі як виплату простроченого податкового боргу — це б залишило місцеві бюджети без очікуваних надходжень від цьогорічної ренти. На щастя, ці побоювання не справдилися. Проте залишається ризик непродовження ліцензій. 2018-го необхідно поновити 27 спецдозволів, на які припадає 50% добового видобутку нафти компанії. Якщо їх не вдасться поновити вчасно, то постраждає не лише «Укрнафта», втрати рахуватиме й держава, як це було торік. У компанії оцінюють, що до бюджетів усіх рівнів може не дійти 3—4,5 млрд грн податкових надходжень. Відповідно свою частку недоотримають й місцеві скарбниці, а деякі області залишаться без фінансових надходжень від «Укрнафти» взагалі.