Важливим аспектом сучасної державної правової політики є реформування системи запобігання і протидії корупції, в руслі якого відбулося прийняття пакета антикорупційних законів. Однак практика їх застосування виявляє наявність у них низки неузгодженостей і суперечностей, що впливають на права, свободи та законні інтереси громадян. З огляду на зазначене питання ефективності антикорупційного законодавства потребують системного вивчення і визначені як пріоритетні у дослідженнях Інституту законодавства Верховної Ради України.

Так, нещодавно Інститутом законодавства спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні, було проведено круглий стіл, присвячений проблемам ефективності антикорупційного законодавства. У цьому заході взяли участь народні депутати України, представники виконавчої та судової гілок влади, правоохоронних органів, вищих навчальних закладів, міжнародних та громадських організацій. Примітно, що професійний інтерес до тематики засідання виявили практично всі спеціалізовані установи, які цілеспрямовано займаються боротьбою з корупцією.

На засіданні круглого столу жваво обговорювалися питання стосовно оцінки ефективності та узгодженості антикорупційного законодавства України на сучасному етапі, нормативно-правових підходів до гарантування діяльності антикорупційних органів, законодавчого забезпечення діяльності Антикорупційного суду в Україні, міжнародного досвіду законодавчого забезпечення антикорупційної політики.

Відкриваючи засідання, директор Інституту законодавства Верховної Ради України, член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко наголосив на пріоритетності проведення антикорупційної реформи, необхідності визначення критеріїв ефективності антикорупційного законодавства. За його словами, нарікання на окремі правозастосовні проблеми, непоодинокі звернення до Інституту законодавства з боку НАБУ та НАЗК щодо роз’яснення законодавчих норм засвідчують потребу в комплексному удосконаленні відповідних правових положень. Він підкреслив, що це ініційоване Інститутом обговорення має на меті виробити, з урахуванням думки вчених і практиків, конкретні пропозиції та рекомендації щодо системних змін у антикорупційному законодавстві.

Підтримавши тезу директора Інституту про актуальність проведення цього круглого столу, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Ігор Попов у своєму виступі конкретно вказав на необхідність змін норм Кримінального кодексу щодо відповідальності за незаконне збагачення, законодавчого розв’язання проблеми провокації хабара, удосконалення нормативного забезпечення діяльності НАБУ та створення Антикорупційного суду.

Важливу роль у цьому процесі, на його думку, має виконати Інститут законодавства, системна діяльність якого спрямована на формування ефективних рішень щодо удосконалення антикорупційного законодавства.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань запобігання і протидії політичній корупції Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Юрій Буглак, акцентуючи увагу на проблемах протидії політичній корупції, інформував присутніх про діяльність створеної на базі підкомітету робочої групи щодо підготовки та розгляду пропозицій законодавчого врегулювання питань фінансування політичних партій в Україні. Такий робочий майданчик, на його переконання, дасть змогу відповісти на певні політичні виклики та вирішити низку важливих питань.

Сприяння впровадженню антикорупційної політики в Україні задля зниження рівня корупції, за словами старшого радника Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Клеменса Мюллера, є основною метою цього проекту. Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні спрямована на зміцнення функціонального та нормотворчого потенціалу державних органів у сфері запобігання і боротьби з корупцією, удосконалення стратегічної законодавчої бази. Ще одним із напрямів діяльності Антикорупційної ініціативи є моніторинг та оцінювання процесу впровадження наявної антикорупційної політики і законодавства. Тому співпраця різних інституцій у цьому векторі, на думку міжнародних партнерів, видається обопільно корисною. На засіданні круглого столу було презентовано бачення Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні щодо стану і розвитку антикорупційного законодавства, перспектив удосконалення діяльності антикорупційних органів, аналізу законопроектів у цій сфері. 

Модератор засідання, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України Олександр Ярмиш акцентував увагу на основних проблемах ефективності антикорупційного законодавства, критеріях і чинниках її забезпечення, а також запропонував змоделювати авторські рекомендації стосовно реформування цього законодавства у вигляді «проблема — пропозиція».

Різні погляди представників Генеральної прокуратури, СБУ, суддівського корпусу, науковців, адвокатської спільноти, громадських організацій на окреслені проблеми вилилися у гостру дискусію стосовно оцінки ефективності та неузгодженостей антикорупційного законодавства, наявності галузевих прогалин і колізій, зокрема адміністративного, кримінального, кримінального процесуального характеру, перспектив законодавчого забезпечення діяльності Антикорупційного суду.

Сформульовані за результатами круглого столу пропозиції будуть передані до відповідних парламентських комітетів, а матеріали цих зборів увійдуть до науково-практичного збірника, який згодом передбачено видати.