На цьому наголосив Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів під час учорашніх парламентських слухань на тему «Національна інноваційна система України: стан та законодавче забезпечення розвитку».

Перший віце-прем’єр-міністр України — Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олексій Скрипник.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

До участі в дискусії були запрошені народні депутати України, керівники уряду, представники адміністрації Президента, РНБО, місцевих органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, національних академій наук, навчальних закладів різного рівня, профспілок та асоціацій науковців і освітян, а також об’єднань підприємців.

Національна інноваційна система — це сукупність державних і недержавних структур, що займаються виробництвом і комерціалізацією наукових знань та технологій. На жаль, сьогодні країні не вдається ефективно поєднати в цьому контексті зусилля науки, бізнесу та влади. Хоча певні кроки на цьому шляху вже зроблено — зокрема, як нагадала під час слухань міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, в Україні створено Раду з розвитку інновацій та відповідний фонд.

За словами Степана Кубіва, протягом 2014—2016 років частка підприємств, що займалися інноваційною діяльністю, в Україні обмежувалася цифрою у 18,4 відсотка. На його думку, нині українське законодавство є застарілим і фактично «ворожим до інновацій». Щоб змінити ситуацію, треба ухвалити низку важливих документів — зокрема, закони про підтримку та розвиток інноваційної діяльності, про венчурний капітал, про стимулювання  розвитку криптоекономіки. Час визначити на законодавчому рівні поняття «стартап» та забезпечити таким підприємствам усіляку підтримку (зокрема податкові преференції). 

«Є багато українських наукових винаходів, які, на жаль, не стали інноваціями в Україні», — зазначив заступник голови профільного парламентського Комітету, голова підкомітету з питань інноваційної діяльності та інтелектуальної власності Олексій

Скрипник. Причина в тому, що ці наукові розробки не знайшли свого «споживача» в середовищі підприємців. Водночас, за його словами, «у нас є на сьогодні як мінімум три сфери, які дуже інноваційні». Йдеться про IT-технології, сільське господарство та військову сферу.