Учора Голова Верховної Ради Андрій Парубій провів робочу зустріч із Міністром у справах Європи та закордонних справ Франції Жан-Івом Ле Дріаном. З української сторони у заході брали участь народні депутати та представники апарату Верховної Ради. Від Франції на зустріч прибули представники Національних зборів та Сенату.

Для України підтримка територіальної цілісності нашої країни і засудження агресії Росії з боку Франції мають особливу вагу, підкреслив очільник українського законодавчого органу влади. За його словами, збереження санкцій нині є найбільш ефективним методом дії на країну-агресора, і позиція Франції в цьому питанні також вагома.

«Ми переконані, що дії Росії є загрозою не лише для нашої країни, а й для всього світу», — сказав А. Парубій, наголосивши, що насильницький перерозподіл кордонів не може бути прийнятий світом. Для нас показовою стала позиція МЗС Франції з приводу неприйнятності проведення виборів Президента Російської держави на території окупованого українського Криму, наголосив він і висловив сподівання, що влада Франції знайде достатньо інструментів, щоб зупинити репрезентативну діяльність так званої Донецької республіки у Франції.

Андрій Парубій також наголосив на питанні будівництва «Північного потоку-2». «Вважаємо, що це проект є не економічним, а політичним, і маємо підстави так вважати, — акцентував він. — Українська держава ще задовго до мілітарного вторгнення Росії відчула на собі, що таке газовий шантаж і газовий тиск. Це шлях і політичного тиску, і корупції. Намагаємося донести цю позицію до наших партнерів». А. Парубій повідомив, що за його ініціативи Україна звернулася до європейських парламентів з проханням засудити цей проект. Відповідний лист підтримали Молдова, Литва, Польща, Естонія та Латвія. «Знаємо, що в розробці цього проекту бере участь французька компанія і розраховуємо на підтримку Франції», — резюмував Голова Верховної Ради. Він наголосив на тому, що розвиток відносин між нашими країнами носить для нас стратегічне значення і щиро подякував пану Ле Дріану за зустріч.

Водночас Жан-Ів Ле Дріан наголосив на тому, що йому приємно перебувати в Києві у рамках свого першого візиту на чолі Міністерства закордонних справ. «Франція рішуче налаштована, відкрита й готова до співпраці», — сказав він.

* * *

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан вважає, що зараз слушний момент для відновлення реалізації Мінських угод. Про це він заявив учора на прес-конференції з главою МЗС України Павлом Клімкіним у рамках візиту до Києва. «Зараз слушний момент, аби потужно відновити реалізацію Мінських угод. Майже рік залишився до майбутніх виборів в Україні. Водночас ми побачили завершення певних політичних циклів у Німеччині. Це нагода для нас виступити з новими або повторними зобов’язаннями в рамках мінського процесу», — наголосив Ле Дріан. Французький міністр сподівається невдовзі повернутися до України разом із німецьким колегою Гайко Маасом, щоб здійснити спільну поїздку на Донбас.

Також учора П. Клімкін на прес-конференції із Жан-Ів Ле Дріаном заявив, що шляхом вперед для Донбасу є розгортання там миротворчої місії ООН і відхід Росії з окупованої території. «Ми дуже детально говорили про те, як страждають люди на окупованому Донбасі, що Росія робить там, що робить там російська окупаційна адміністрація. Логіка дуже проста — Росія має піти з Донбасу, і російська окупаційна адміністрація має бути перезавантажена. Без цього шляху вперед для Донбасу немає. І шляхом для цього має стати реальна миротворча місія», — зазначив він.

Міністр поінформував, що Київ та Париж мають намір розпочати низку масштабних спільних проектів, зокрема у сфері енергетики. За його словами, це є не просто новим етапом двосторонньої економічної співпраці між країнами, а поступовим переходом України на стандарти ЄС і НАТО. 

У Києві міністри також зустрілися з родичами українських політв’язнів у Росії і звільненими заручниками.

У четвер Жан-Ів Ле Дріан провів переговори з Президентом України Петром Порошенком. Сторони підтримали важливість виконання безпекових умов мінських домовленостей та вагоме значення продовження роботи в нормандському форматі.

Співрозмовники наголосили на необхідності продовження режиму санкцій проти Росії до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності нашої країни. Важливу увагу було приділено продовженню курсу реформ в Україні за підтримки з боку ЄС, зокрема Франції.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.